Κόσμος

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στη Λαμπεντούζα – “Ξάφνιασμα” της διεθνούς κοινότητας και σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική

Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 300. Αναζωπυρώνεται η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση. Για "σφαγη της ντροπής" κάνουν λόγο τα ιταλικά μέσα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στη Νότια Ιταλία.  Αυτό, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 111 επιβεβαιωμένα θύματα και 155 επιζώντες, επιβεβαίωσε ο Αλφάνο. Ωστόσο δύτες έχουν εντοπίσει “δεκάδες” πτώματα κοντά στο βυθισμένο πλοίο και άλλα μπορεί να είναι παγιδευμένα στο αμπάρι του, πρόσθεσε. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φθάσουν τους 300, ενώ έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.

“Δεν έχουμε πλέον ελπίδα να βρούμε επιζώντες”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της οικονομικής αστυνομίας, η οποία κινητοποιήθηκε στο πλευρό της Ακτοφυλακής, των πυροσβεστών κλπ.

Οι έρευνες επικεντρώνονται γύρω από το ναυάγιο του σκάφους που βρίσκεται αναποδογυρισμένο σε βάθος 40 μέτρων και σε απόσταση 0,3 ναυτικού μιλίου (550 μέτρα) από τις ακτές. Στοιβαγμένοι στο σκάφος αυτό το οποίο παρουσίασε βλάβη, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα, κάτι που προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο και στη συνέχεια τη βύθισή του.

“Ημέρα θρήνου” στην Ιταλία – Αδιαφορία κατήγγειλε ο Πάπας

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στα σχολεία σε όλη την Ιταλία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Στη Λαμπεντούζα, τα καταστήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά κατ’ εντολήν της δημάρχου Τζούζι Νικολίνι.

Κάνοντας λόγο για “ημέρα θρήνου”, ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ασσίζη την αδιαφορία απέναντι σ’ αυτούς που διαφεύγουν από τη σκλαβιά, την πείνα, για να βρουν την ελευθερία και βρίσκουν το θάνατο, όπως χθες στη Λαμπεντούζα”.

Η Νικολίνι ήταν παρούσα κλαίγοντας στην υποδοχή των πτωμάτων. “Είναι μια φρίκη, μια φρίκη, δεν έχουμε πια χώρο ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς”, είπε.

Συνελήφθη ο καπετάνιος

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφάνο, ο οποίος έσπευσε επιτόπου, επιβεβαίωσε πως ο καπετάνιος του σκάφους συνελήφθη. “Είναι ένας Τυνήσιος 35 ετών ο οποίος είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο”, διευκρίνισε.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Σομαλοί και Ερυθραίοι, είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές, από το λιμάνι της Μισράτα.

“Πρέπει να δράσουμε, στην Ευρώπη και στην Αφρική”, τόνισε σήμερα ο Αλφάνο. Στην Ευρώπη αλλάζοντας κανόνες “που επιβαρύνουν υπερβολικά τις χώρες εισόδου αναθέτοντάς τους το βάρος της λαθραίας μετανάστευσης” και στην Αφρική επιτηρώντας περισσότερο τις ζώνες, κυρίως την Τυνησία και τη Λιβύη, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοία με τους μετανάστες.

Ο Αλφάνο θα ήθελε επίσης η Ιταλία, όπου φέτος συνέρρευσαν 25.000 πρόσφυγες (τριπλάσιοι απ’ ό,τι το 2012) να μπορέσει να επεκτείνει τις περιπολίες της “πέραν των χωρικών υδάτων της”.

Από την πλευρά της, η υπουργός Μετανάστευσης Σεσίλ Κιένγκε, η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, ζήτησε να δημιουργηθούν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να καταστούν ασφαλέστεροι αυτοί οι διάπλοι από τους οποίους κερδοσκοπούν εγκληματικές οργανώσεις”.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Σύμφωνα με το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων Migreurop, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, μέσα σε είκοσι χρόνια 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η τελευταία πιο φονική τραγωδία ανάγεται στον Ιούνιο του 2011, όταν 200 ως 270 μετανάστες που κατάγονταν από την υποσαχάρεια Αφρική και διέφευγαν από τη Λιβύη, πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.

Ιταλικά μέσα: Η σφαγή της ντροπής

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Repubblica εχει τίτλο “η σφαγή της ντροπής” τονίζοντας ότι πρόκειται για τη “χειρότερη τραγωδία στη θάλασσα για μετανάστες”, με παιδιά και εγκύους να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

“Η σφαγή των μεταναστών, η Ιταλία στο πένθος” είναι ο τίτλος της εφημερίδας Corriere della Sera, ενώ η “La Stampa” κάνει λόγο για “εκατόμβη στη Λαμπεντούζα”, δημοσιεύοντας στην πρώτη σελίδα φωτογραφίες που βρήκαν οι διασώστες “σε τσάντες και σε ρούχα ανθρώπων που επέζησαν”.

Διαβάστε
Τραγωδία στην Λαμπεντούζα: Μια θάλασσα από κεφάλια!

Ανείπωτη τραγωδία στην Ιταλία! Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 300 (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Τραγωδία με μετανάστες στην Ιταλία – 82 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1