Πέμπτη, 14 Νοε.
16oC Αθήνα

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα έφτασε τους 302, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ιταλοί αξιωματούχοι.

Ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, καθώς δύτες εξακολουθούν να ερευνούν για σορούς στο ναυάγιο. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέξει τις σορούς 210 ανδρών, 83 γυναικών και 9 παιδιών.

Το ζήτημα των Σύρων προσφύγων στο Τύπο της ΕΕ

Το ζήτημα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στο νησί Λαμπεντούζα, καθώς και το πώς θα αντιμετωπιστεί το αναμενόμενο κύμα Σύρων προσφύγων, απασχολούν ευρέως σήμερα τον εξειδικευμένο στα θέματα της ΕΕ Τύπο, υπό το φως των συζητήσεων που είχαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο ιστότοπος ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver.com δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Λαμπεντούζα: Πρόθυμη η ΕΕ να αναβαθμίσει τον οργανισμό φύλαξης συνόρων», επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τα κράτη μέλη να αυξήσουν σε μεγάλη κλίμακα τους πόρους της Frontex. Εκ παραλλήλου παραθέτει δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστομ η οποία ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει πόσα περισσότερα χρήματα, νέα σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα ή δορυφορικές εικόνες θα ζητήσει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί των κρατών μελών εξέφρασαν τη στήριξή τους. «Όσα κράτη μέλη εκφράστηκαν [κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου] είπαν ότι η Frontex μπορεί να κάνει περισσότερα… Στην περίπτωση αυτή το σύνολο της Ευρώπης εξέφρασε την αλληλεγγύη του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ιδέα της Επιτρόπου έγκειται στη διεξαγωγή επιχειρήσεων ανεύρεσης και διάσωσης από τη Frontex που θα καλύπτει το σύνολο της Μεσογείου «από την Ισπανία ως την Κύπρο» για τουλάχιστον τρία χρόνια. Πέραν του ελέγχου από τη Frontex, η Επίτροπος επισήμανε την ανάγκη διάλυσης από τη Europol των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία καθώς και την ανάγκη δημιουργίας «ασφαλέστερων… νομικών οδών» για τους πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ. Υπεραμύνθηκε του έργου της Frontex λέγοντας ότι «σώζει ζωές κάθε μέρα με τα μέσα που διαθέτει» (ετήσιος προϋπολογισμός 86 εκ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό 315 ατόμων, δυο πλοία, δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα).

Εξάλλου δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα του ολοένα αυξανόμενου κύματος Σύρων προσφύγων το οποίο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές έχει αγγίξει τα 2,1 εκ. άτομα (προς Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, Ιράκ, Αίγυπτο και βορειοαφρικανικά κράτη) και αναμένεται να αγγίξει τα 3,4 εκ. άτομα ως το τέλος του έτους.

Το άρθρο δίνει έμφαση στο άνευ προηγουμένου κύμα Σύρων προσφύγων με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη η Βουλγαρία μέσω των κοινών της συνόρων με την Τουρκία. Η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Frontex παρουσίασαν στους αρμόδιους Υπουργούς τα αποτελέσματα αποστολής στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα με στόχο την εκτίμηση των πιθανών μεταναστευτικών πιέσεων ιδιαίτερα από τη Συρία.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις της Βουλγάρας Επιτρόπου για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη Euractiv σύμφωνα με τις οποίες η ίδια εκφράζει φόβους ότι η βουλγαρική κοινωνία μπορεί να γίνει εχθρική απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες. Σε επίσκεψή της στη Βουλγαρία την προηγούμενη εβδομάδα διαπίστωσε ότι οι Βούλγαροι συνειδητοποιούν ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα τους πιθανόν για χρόνια. Από την αρχή του έτους, 6.400 μετανάστες έχουν διασχίσει τα βουλγαρικά σύνορα παράνομα, οι περισσότεροι από τη Συρία. Αν και ο αριθμός τους είναι σημαντικά μικρότερος από τα μεταναστευτικά κύματα που αντιμετωπίζουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, η εισροή αυτή πιέζει τη Βουλγαρία λόγω των περιορισμένων της πόρων.

Τέλος, η Europolitique επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου δεν θα γινόταν καμία απολύτως συζήτηση για τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ αφού η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία απέκλεισαν αμέσως αυτή την πρόταση. Επιπλέον, χαρακτηρίζει υποκρισία το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνείται ως αναρμόδια να παρέμβει στο διάλογο για τον ιταλικό νόμο Μπόσι -Φίνι ο οποίος ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση. «Η υποκρισία που υπάρχει γύρω από το θέμα της διάσωσης είναι αξιοθρήνητη. Οι αλιείς, οι συνεργάτες της Frontex, οι καπετάνιοι μεγάλων πλοίων φοβούνται τις ποινικές διώξεις και δεν κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα. Όποιος σώζει μια ανθρώπινη ζωή στη Μεσόγειο διατρέχει κίνδυνο!», καταγγέλλει η πράσινη ευρωβουλευτής Ρεβέκκα Χαρμς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριο κράξιμο σε Μπαρόζο στη Λαμπεντούζα: «Ντροπή, δολοφόνοι» φώναζαν

 

Στη Λαμπεντούζα ο Μπαρόζο – Στόχος μια επίχειρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο

Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου που ναυάγησε στην Λαμπεντούζα

Τραγωδία δίχως τέλος! 211 οι νεκροί από το ναυάγιο στην Ιταλία

Η Ιταλία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες που επέζησαν από το ναυάγιο

Άγγιξαν τους 195 οι νεκροί από το ναυάγιο στην Ιταλία

Δεν έχει τέλος η τραγωδία! ‘Αλλοι 16 νεκροί από το ναυάγιο στην Ιταλία

Αντιμέτωποι με διώξεις και πρόστιμα 5.000 ευρώ όσοι επέζησαν από το ναυάγιο στην Ιταλία

Ναπολιτάνο: Νιώθω φρίκη και ντρέπομαι

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στη Λαμπεντούζα – “Ξάφνιασμα” της διεθνούς κοινότητας και σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική

Τραγωδία στην Λαμπεντούζα: Μια θάλασσα από κεφάλια!

Ανείπωτη τραγωδία στην Ιταλία! Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 300 (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε