Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Ζητούν αυξήσεις στις επιδοτήσεις, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τον ανταγωνισμό και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Οι αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης έβγαλαν χιλιάδες τρακτέρ στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους για να διαμαρτυρηθούν για τις «πράσινες» πολιτικές της Ε.Ε., τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη Γαλλία, οι αγρότες έστησαν μπλόκα στους δρόμους και έχουν καταστρέψει εισαγόμενα τρόφιμα. Κύριο αίτημα τους είναι να ενισχυθούν, καθώς εκτιμούν πως πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Στη Γερμανία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις και στα φορολογικά κίνητρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Ολλανδία, αντιδρούν για τις περιβαλλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής, ενώ στην Πολωνία, οι αγρότες εναντιώνονται στην αύξηση του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων.
Στην Ελλάδα, οι Θεσσαλοί αγρότες βγήκαν στον Ε-65 στην Καρδίτσα, διαμαρτυρόμενοι για τις ζημιές που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα και για την έλλειψη αποζημιώσεων.
Αγρότες με τρακτέρ στο Βερολίνο
Αγρότες από το Βρανδεμβούργο, με 100-150 τρακτέρ, διέσχισαν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου το κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP).
Οι αγρότες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, αντιπροτείνοντας μόνο την σταδιακή εφαρμογή της απόφασης. Το σχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.
«Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή, δηλαδή στο καθεστώς πριν από την συζήτηση για το αγροτικό ντίζελ. Οι αποτυχίες της αγροτικής πολιτικής μέχρι σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν συζητήσουμε για το μέλλον του αγροτικού πετρελαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βρανδεμβούργου Χένρικ Βέντορφ.
Η αστυνομία εκτιμά ότι η κίνηση των τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας θα προκαλέσει περιορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά το μεσημέρι.
Γαλλία: Κρίσιμη μέρα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναμένονται μέτρα
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου τα πρώτα μέτρα με γρήγορο αποτέλεσμα προκειμένου να απαντήσει στους αγρότες που διαδηλώνουν εδώ και μία εβδομάδα και οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι να αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή κρίση μετά τον διορισμό του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να πάει να συναντήσει τους αγρότες για να κάνει «συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων απλούστευσης» με τον υπουργό Γεωργίας Μαρκ Φεσνό.
Ο αυτοκινητόδρομος A1, ένας σημαντικός οδικός άξονας που συνδέει το Παρίσι με τη βόρεια Ευρώπη, ήταν κλειστός στην κυκλοφορία από τρακτέρ και δεμάτια άχυρο σε δύο σημεία, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες.
«Η κινητοποίηση θα έχει διάρκεια», προειδοποίησε ο Ολιβιέ Λιλιέβρ, παραγωγός παντζαριών και καλαμποκιού, σε ένα μπλόκο.
Οι αγρότες που συνάντησε το AFP σε πολλά σημεία της Γαλλίας έχουν διάφορες διεκδικήσεις, ανάλογα με το αν είναι πτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, οινοπαραγωγοί οι πωλήσεις των κρασιών των οποίων έχουν πέσει, βιοκαλλιεργητές λαχανικών που σνομπάρουν οι Γάλλοι, ή μεγάλοι παραγωγοί δημητριακών όπως ο Τιερί Καζμαζού, που καλλιεργεί γλυκό καλαμπόκι και πράσινα φασόλια για μια μεγάλη εταιρία κονσερβοποιίας στη Σιγκαλέν, στη Ζιρόντ.
Κατά τη γνώμη του, «το GNR (το αγροτικό ντίζελ) είναι πραγματικά μια προτεραιότητα, μια πρωταρχική μείωση: πρέπει να επανέλθει στα 80 σεντ χωρίς φόρους ενώ το αγοράζουμε στο 1,20 ευρώ, είναι επείγον, μας χώνει στο χώμα!».
Αποκλεισμός μεγάλων οδικών αξόνων
Σχεδόν παντού στη χώρα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν την Πέμπτη σε σύμβολα του κράτους και σε μεγάλα καταστήματα λιανικής, δίνοντας την εικόνα ενός θυμού που ριζοσπαστικοποιείται.
Χωρίς επέμβαση των δυνάμεων της τάξης σε αυτό το στάδιο, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, να εκτιμά πως οι αγρότες δεν θα επιτίθεντο στους αστυνομικούς ούτε στους χωροφύλακες, και πως δεν θα έβαζαν φωτιά σε δημόσια κτήρια.
Στην Αζέν (νοτιοδυτικά), διαδηλωτές έβαλαν λάστιχα, πλαστικά, κοτέτσια και κοπριά μπροστά στον σταθμό, ενώ μια άλλη ομάδα απέκλειε τους δρόμους. Ένα αγριογούρουνο κρεμάστηκε μπροστά από ένα κτήριο της Επιθεώρησης Εργασίας.
Για τον Σαρλ Ντεμεγέρ, παραγωγό αντιδιών στον Βορρά, «κλείνοντας τη Γαλλία, μπορεί να έχουμε απαντήσεις».
πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
φωτογραφίες από Reuters