“Επειδή η συμπεριφορά των χρηστών στα social media αντικατοπτρίζει τα γεγονότα στον πραγματικό κόσμο, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να προβούν σε προβλέψεις για το μέλλον”, σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Η έρευνα, διενεργήθηκε από μια ομάδα του Pacific Northwest National Laboratory στην Ουάσινγκτον, εξετάζει την υπάρχουσα βιβλιογραφία, αναφέροντας παραδείγματα επιτυχημένων και αποτυχημένων προβλέψεων για μελλοντικά γεγονότα με τη χρήση των social media.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν σε μεγάλο βαθμό θετικά ευρήματα”, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αναφέρεται ακόμα ότι τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων και ένα μεγάλο μέρος απαιτεί μόνο να είσαι παρατηρητικός στο buzz και chatter στα social media.
“Αν οι χρήστες αντιδρούν και μιλάνε για γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι οι χρήστες μιλούν και αντιδρούν για γεγονότα που προβλέπουν ότι θα συμβούν στο μέλλον. Αυτό δημιουργεί την ενδιαφέρουσα πιθανότητα πως τα δεδομένα από τα social media θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την πρόβλεψη συμβάντων: κάνοντας προβλέψεις για γεγονότα που δεν έχουν ακόμα συμβεί”.
Η έρευνα 55 σελίδων για τα social media σχετικά με την πρόβλεψη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εκλογών, των διακυμάνσεων της χρηματιστηριακής αγοράς, των επιδημιών ασθενειών και της ενδεχόμενης ανίχνευσης άλλων απειλών όπως φυσικές καταστροφές και πολιτικές εξεγέρσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεταξύ αυτών των παραδειγμάτων που αναφέρονται στην έρευνα είναι και οι διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή το 2011. Έχοντας ακολουθήσει το περιεχόμενο των tweets, οι ερευνητές μπόρεσαν “να ανιχνεύσουν και να προβλέψουν τις διαμαρτυρίες της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο εντός χρονικού διαστήματος 3 ημερών”, υποστηρίζει η έκθεση.
Αναφέρεται επίσης ότι έχουν πραγματοποιηθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια και ξεχωριστές προβλέψεις βάσει των social media σχετικά με διαμαρτυρίες, ταραχές και πολιτικές αναταραχές στη Λατινική Αμερική.
“Η δουλειά με δεδομένα από το Tumblr κατέδειξε εντυπωσιακή ακρίβεια στην ανίχνευση συμβάντων (95,6%) με μέσο χρόνο 4,8 ημερών”. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί κάθε πράγμα με απλή έρευνα της συμπεριφοράς στα social media.
Ανάμεσα στα αποτυχημένα παραδείγματα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. “Μια προσπάθεια να προβλέψουμε τα αποτελέσματα των αγώνων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Twitter δεν κατάφερε να αποδώσει καλύτερα από την καθαρή τύχη στους πρώτους αγώνες”. Οι ερευνητές ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι, υποστηρίζοντας ότι “τα επαναλαμβανόμενα ευρήματα και τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα συνεχίζουν να απαιτούν συνεχή έρευνα”.
Πηγή: RT