Site icon NewsIT

Ξεχωριστές συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με τους ομολόγους τους από Ισραήλ και Παλαιστίνη

19.01.2024 | 20:20
Ξεχωριστές συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με τους ομολόγους τους από Ισραήλ και Παλαιστίνη

German Foreign Minister Annalena Baerbock meets with Foreign Minister of the Palestinian National Authority Riyad Al-Maliki, in Ramallah in the Israeli-occupied West Bank, January 8, 2024.REUTERS/Ammar Awad

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα (22.01.2024), χωριστά, με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, θα συναντήσει τους Ευρωπαίους υπουργούς τη Δευτέρα το πρωί, και το απόγευμα θα είναι η σειρά του επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, Ριάντ Αλ-Μαλίκι, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών.

Οι 27 θέλουν να ακούσουν τους δύο άνδρες σε σχέση με τους τρόπους τερματισμού της βίας στο έδαφος της Γάζας. Η σύγκρουση μετρά ήδη χιλιάδες θύματα μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Και άλλοι υπουργοί της περιοχής αναμένονται στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε επανειλημμένα, όπως και οι ΗΠΑ, υπέρ μιας λύσης δύο κρατών για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να επιστρέψει η ειρήνη.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν μόνιμη και άμεση εκεχειρία, όμως άλλα όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία, αντιτίθενται, επιμένοντας στο δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Κατά τη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν νέες κυρώσεις κατά της Χαμάς. Αρκετά κράτη μέλη ζητούν επίσης κυρώσεις σε βάρος των εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη, όμως αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο απρόθυμες να το κάνουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version