Site icon NewsIT

Ξημέρωσε… ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ – Συγκρούσεις τα ξημερώματα

12.06.2013 | 08:23
Ξημέρωσε… ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ – Συγκρούσεις τα ξημερώματα

Το ξημέρωμα έφερε ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου νωρίτερα διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν για άλλη μια φορά. Συμπλοκές και στην Άγκυρα.

Οι συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών κράτησαν 20 ώρες, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τελευταίες συγκρούσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έγιναν περίπου τις 3:00 τα ξημερώματα.

Λίγο πριν από τις 5:00 π.μ. και ενώ ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στους δρόμους που οδηγούν στο Βόσπορο, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο περίφημο πλέον Πάρκο Γκεζί.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα τους συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Κοντά σε αυτό και στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην άλλη άκρη της πλατείας, πολλές μονάδες της αστυνομίας αναπαύονται ή κοιμούνται αναφέρει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η περίφημη οδός Ιστιγκλάλ και αυτή θέατρο συγκρούσεων το περασμένο βράδυ, έχει επίσης αδειάσει από διαδηλωτές και απλώς μερικοί αστυνομικοί περιφέρονται.

Το Πάρκο Γκεζί έχει μετατραπεί σε ένα υπαίθριο “νοσοκομείο εκστρατείας”, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.
Η επείγουσα άφιξη των τραυματιών, πάνω σε αυτοσχέδια φορεία ανακοινώνεται από ένα σφύριγμα. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, περίπου 25 τραυματίες πέρασαν από το κέντρο μας πριν μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο», δήλωσε μια εθελοντής νοσοκόμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας είναι κυρίως τραυματίες με εγκαύματα, άνθρωποι που ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα, ή είχαν κάποιο σπάσιμο ή χρειάζονταν ράμματα», συμπλήρωσε η ίδια λέγοντας ότι εκεί προσφέρονται απλά οι πρώτες βοήθειες, και οι τραυματίες στέλνονται στο νοσοκομείο.

Επεισόδια και στην Άγκυρα, όπου οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, επιτέθηκαν με δακρυγόνα και ρίχνοντας τόνους νερού με πίεση, κατά διαδηλωτών.
Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος με περισσότερα από 5.000 άτομα που κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως να «παραιτηθεί η κυβέρνηση» και «Ταγίπ παραιτήσου».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ – Απομάκρυναν χιλιάδες διαδηλωτές με δακρυγόνα (ΦΩΤΟ, VIDEO)

73 δικηγόροι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Οι διαδηλώσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής στην ΕΕ

Βράζει η πλατεία Ταξίμ – Μπήκε και στο πάρκο η Αστυνομία – 4 οι νεκροί της εξέγερσης

Τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ με το φακό ενός Έλληνα

“Αγρίεψε” ο Ερντογάν – Έστειλε τις ειδικές δυνάμεις να “καθαρίσουν” την Ταξίμ – Επιχείρηση της αστυνομίας και επεισόδια τώρα

Τουρκία: Νέο video σοκ από τον εν ψυχρώ πυροβολισμό διαδηλωτή στο κεφάλι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version