Στη διάσκεψη της Γενεύης, την πρώτη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), συζητήθηκαν σοβαρά πέντε κεφάλαια. Υπήρξαν συμφωνίας σε ορισμένα και διαφωνίες σε άλλα. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η εναλλασσόμενη προεδρία. Και αυτό «ανησυχεί» όχι μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκπροσωπήθηκε στη Γενεύη από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Και ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν και απλό λόγο: στην πενταετία που η προεδρία θα ασκείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία, δηλαδή ο Ερντογάν, θα έχει λόγο στην πολιτική της Ε.Ε. (της οποίας είναι πλήρες μέλος η Κύπρος), θα μπορεί να θέτει βέτο ουσιαστικά και αυτό η Ε.Ε., για να μη γελιόμαστε, δεν το θέλει.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες μίλησε για μια «τελευταία προσπάθεια» επίλυσης του Κυπριακού, την οποία είναι αποφασισμένοι να κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες. Ο ΟΗΕ, στην ανακοίνωση με την οποία «έπεσε η αυλαία» στη Γενεύη έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και για δέσμευση όλων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Πλέον, η Διάσκεψη για το Κυπριακό θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών απ’ όλα τα μέλη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, στις 18 Ιανουαρίου. Οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα θα συνεχιστεί η Διάσκεψη ξανά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «κρίσιμο σταυροδρόμι» και για συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων σε ένα σχέδιο αλλά χωρίς συμφωνία για το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο. Φρόντισε όμως να στείλει ένα μήνυμα: πως η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρόλο. «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», είπε.
Οι τεχνοκράτες αναλαμβάνουν πλέον να φτιάξουν έναν «οδικό χάρτη» ώστε, το συντομότερο δυνατόν να επαναληφθεί η Διάσκεψη με τη συμμετοχή όσων βρίσκονταν στη Γενεύη. Για την ώρα, ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει.
Ο ΟΗΕ, στην ανακοίνωσή του, τονίζει την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα «όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».
Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Έτσι, στη Γενεύη αποφάσισαν:
– Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
– Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.
Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ