Κόσμος

Κυπριακό: ΑΟΖ και Αμμόχωστος “αγκάθια” για τις διαπραγματεύσεις

Για ένα «πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου» για την επίλυση του Κυπριακού, θέτοντας όμως σημαντικά ζητήματα, μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά την διάρκεια όλης της ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου, δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα θετικά σημεία του Κοινού Ανακοινωθέντος συμπεριέλαβε ακόμη την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, οι οποίες, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητο πως για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη».

Δρομολογείται πενταμερής συνάντηση

Παράλληλα ο Αντόντιο Γκουτέρες τόνισε την δέσμευσή του να συνεχίσει την προσπάθειά του «προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με την συντομότερη δυνατή ευκαιρία» και να διερευνήσει με τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις την δυνατότητα σύγκλησης άτυπης συνάντησης «πέντε συν τα Ηνωμένα Έθνη» σε κατάλληλο στάδιο.

Ο κ. Γκουτέρες, στην δήλωσή του, κάνει λόγο για «επικεντρωμένες και ειλικρινείς» συνομιλίες και επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευσή του και επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως τίθεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, ωθούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η εξεύρεση μιας συνολικής και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στο προβλεπτό μέλλον είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον και την ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο», τονίζει ο ΓΓ και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.

«Ενόψει αυτών των συνομιλιών, συμφώνησα να παρατείνω τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με την συντομότερη δυνατή ευκαιρία. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύθηκα να διερευνήσω με τον τουρκοκύπριο ηγέτη και τον ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την δυνατότητα να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση πέντε συν ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο. Αναγνωρίζεται ότι αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική», τονίζει ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί την γερμανική κυβέρνηση για την διευκόλυνση της συνάντησης.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα