Στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, συμμετέχει και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές ότι υπάρχει εποικοδομητική διάθεση και ότι προσερχόμαστε στη συνάντηση αυτή με καλή πίστη.
Στη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της άτυπης πενταμερούς ο Νίκος Δένδιας – όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές – επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.
Σε πλήρη συντονισμό με την κυπριακή πλευρά
Την Τρίτη 27 Απριλίου, ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών υπήρξε ο συντονισμός ενόψει της έναρξης της άτυπης πενταμερούς. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ραμπ.
Στο επίκεντρο οι συναντήσεις του Γκουτέρες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους υπουργούς Eξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντόμινικ Ράαμπ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 15:00 ώρα Έλλαδας. Η σημαντική μέρα των διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί το βράδυ, όταν και θα συζητηθούν όλες οι θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι στη διάρκεια δείπνου.
Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει ένα νέο ναυάγιο και την μετατροπή της πενταμερούς σε άλλο ένα blame game των πλευρών. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καλέσει τις πλευρές να επαναφέρουν τις θέσεις τους εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Αυτό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην ουσία σημαίνει την αποδοχή της πολιτικής ισότητας και για την τουρκοκυπριακή πλευρά την εγκατάλειψη της ρητορικής Τατάρ περί λύσης δύο κρατών.
Μάλιστα όπως μεταδίδουν ελληνοκυπριακά μέσα από τη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε στον Ερσίν Τατάρ πως η λύση δύο κρατών δεν είναι στους όρους εντολής του και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιθανή παράταση
Η θέληση των Ηνωμένων Εθνών για θετική έκβαση, φαίνεται και από διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον ε/κ τύπο σύμφωνα με τις οποίες ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι σε περίπτωση ενός ναυαγίου, ο ίδιος σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραδώσει την εντολή που σήμερα έχει, πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Προς αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου η πενταμερής είναι πιθανόν να παραταθεί ακόμα μία μέρα για συνέχιση των διαβουλεύσεων μέχρι την Παρασκευή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutche Welle