Κόσμος

Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη

Μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, μέσω μίας συνολικής διευθέτησης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας

Δείπνο εργασίας των αντιπροσωπειών για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη. Όλες οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στις άτυπες συζητήσεις υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, οι οποίες έγιναν σήμερα (17.03.2025) στη Γενεύη συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών:

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, Στίβεν Ντόιτι, συν ακόμη ένα μέλος από την κάθε αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο είχε συνεδριάσει και νωρίτερα σήμερα. Μαζί του έχουν μεταβεί στη Γενεύη σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στο Εθνικό (εκτός από το ΕΛΑΜ), καθώς και ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Αύριο, Τρίτη 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Συνάντησης.

Η Τζούλια Μπερτετζόλο, Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για Επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται στη Γενεύη, εκπροσωπώντας την ΕΕ.

Μήνυμα στήριξης έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα την ώρα που ξεκινούσε το δείπνο, δηλώνοντας την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού και τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ για την επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τατάρ: Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά

Κατά την άφιξή του στην άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό που συγκαλεί υπό την αιγίδα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έκανε μία σύντομη δήλωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε: «Έχουμε κάνει τις προετοιμασίες μας γι’ αυτό που θα πούμε. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι κι αυτό ένα βήμα και μια διαδικασία».

Δήλωσε επίσης: «Θα ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να τους ενθαρρύνουν λίγο (σ.σ. εννοεί τους Ελληνοκυπρίους) για αυτή τη συνεργασία. Στην Κύπρο υπάρχουν πραγματικότητες. Δεν μπορεί να φτάσει κανείς πουθενά αν δεν δει την πραγματικότητα στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, εμείς παραμένουμε σταθεροί, εκεί όπου έχουμε βρεθεί. Ήρθαμε για να διατηρήσουμε αυτή τη θέση. Δεν κοιτάμε πίσω αλλά μπροστά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από την AI Barbie μέχρι το Ghiblification: Πώς το εργαλείο εικόνων του ChatGPT σαρώνει και «λυγίζει» την OpenAI
Από φιγούρες δράσης σε κουτιά μέχρι σκηνές του Λευκού Οίκου σε στυλ anime, το ChatGPT-4o τρελαίνει το διαδίκτυο και προκαλεί αντιδράσεις για πνευματικά δικαιώματα και υπερθέρμανση server
Barbie
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο – Στο στόχαστρο ο Φάουτσι για συγκάλυψη
Ο Λευκός Οίκος παραθέτει πέντε «επιχειρήματα» υπέρ της θεωρίας πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο - Στη σελίδα για τον κορονοϊό δεσπόζει η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο 11