Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με γραπτό ερωτηματολόγιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι κατηγορηματικός για τη θέση αυτή της Άγκυρας και επικαλείται το παρελθόν και τα όσα διαδραματίσθηκαν.
Υποστηρίζει πως «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού», λέει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις» και μάλιστα παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ερώτηση εάν η Άγκυρα αποδέχεται μία συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, ο Τσαβούσογλου είναι κατηγορηματικός: «Μία ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μία οκά θεραπείας» και επιπρόσθετα προειδοποιεί πως «η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει πως αυτό επιβάλλεται».
Συγκεκριμένα η απάντησή του αναφέρει: “Πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε τα πράγματα σωστά από την αρχή, διότι αλλιώς μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα. Τα τουρκικά στρατεύματα είναι εκεί για κάποιο λόγο. Είναι εκεί επειδή μεταξύ των ετών 1963 και 1974 οι Ελληνοκύπριοι κατέστρεψαν το συνεταιρικό κράτος του 1960, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Τουρκοκυπρίων και προσπάθησαν να επιτύχουν την ένωση.
Η αιματοχυσία στο νησί τελείωσε μόνο μετά την επέμβαση της Τουρκίας. Και επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η επέμβαση της Τουρκίας αποκατέστησε τη δημοκρατία στη «νότια» Κύπρο. Δυστυχώς, η αμνησία στα γεγονότα του 1963 έως το 1974 αποδείχθηκε μοιραία σε όλες τις προσπάθειες φιλικού διακανονισμού του Κυπριακού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και δεν είναι μόνο αυτό: η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στον βορρά έχει αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση συγκρούσεων για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δείχνουν σαφώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις.
Δεδομένων των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος στα χέρια των Ελληνοκυπρίων, κανείς δεν τους αδικεί. Πολύ ειλικρινά, κανένας διακανονισμός δεν μπορεί να είναι βιώσιμος χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων.
Οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας στο νησί.
Σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία. Εκτός αυτού, η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα είναι γεμάτη προκλήσεις ασφάλειας. Έτσι, η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές”.
Αναφερόμενος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τσαβούσογλου προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά την έκφρασή του, ενήργησε ενάντια στις αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας «μονομερώς περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κατά παράβαση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».
Ο Τσαβούσογλου διερωτάται εάν οι ελληνοκύπριοι ανέμεναν ότι η Τουρκία θα παρέμενε αδρανής να παρακολουθεί, «ενώ αμφισβητούνται τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες, που μεταφράζονται ωσάν να μην έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι στους φυσικούς πόρους, δεν θα οδηγήσουν τους Ελληνοκυπρίους πουθενά».
Ο Τσαβούσογλου επιμένει και στην τουρκική αξίωση για εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ε.Ε.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, philenews.com