Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι έτοιμος για διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει παραγνώριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σε μια προσπάθεια να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” απάντησε και στο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο για «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό» και πρόσθεσε ότι αυτή η δήλωση θα έπρεπε να αφυπνίσει όσους πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση και ότι στο Κραν Μοντάνα ήταν δήθεν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτά που έλεγε και πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο.
Επίσης ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη λύπη του για το Κραν Μοντάνα «η Αριστερά έχει υιοθετήσει ένα αφήγημα το οποίο πουθενά και από κανένα δεν επιβεβαιώνεται» και υπέδειξε προς όσους του αποδίδουν ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού «να ακούν τι ο κ. Τσαβούσογλου λέγει και πώς τοποθετείται σε σχέση με το μέγα θέμα της ασφάλειας, των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή της παρουσίας τουρκικού στρατού».
Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και στις κατηγορίες του Ακιντζί πως συμπεριφέρεται στους τουρκοκύπριους ως μειονότητα, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μία λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Διευκρίνισε επίσης πως η μεταφορά εξουσιών στις πολιτείες, έχει ως σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων, όπου ναι μεν θα ασκείται θετική ψήφος από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, αλλά για όσα θέματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Δεν αρνούμαστε τη θετική ψήφο. Την παραχωρούμε ακριβώς ως ένα όπλο, ως ένα ανάχωμα, στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, καταχραστεί του δικαιώματος που επικαλείται ο κ. Ακιντζί, επιβάλει τη βούλησή της επί ζημία της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
«Συνεπώς δεν ευσταθούν τα όσα ο κ. Ακιντζί αναφέρει. Εκείνο που αποτελεί δεδομένο είναι ότι έχει αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα. Στην ουσία, η μία κοινότητα να επιβάλλει τις αποφάσεις της επί της άλλης. Η θετική ψήφος, εν τη ουσία, θα λειτουργεί ως ένα εμπόδιο στη λήψη των όποιων αποφάσεων, με τις οποίες δεν συμφωνεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα -ή για να είμαι ακόμα πιο σωστός- η Τουρκία», ανέφερε.
Τέλος αναφορικά με τα βήματα που θα ακολουθηθούν και τις συζητήσεις για τις Νατοϊκές εγγυήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Πρώτον, θα πρέπει να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Δεύτερον, να εξεύρουμε λύση και, αν εξεύρουμε λύση, υπάρχει ο τρόπος εγγύησης και της υλοποίησης και της αντικατάστασης των εγγυήσεων. Είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας και είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξη μου υπεβλήθη το ερώτημα: “Δηλαδή αποκλείεται το ΝΑΤΟ;» και απάντησα: «Τίποτε δεν αποκλείω”. Δεν έκανα καμία άλλη αναφορά ή πρόταση. Το ΝΑΤΟ προέκυψε από συζήτηση μεταξύ Τσαβούσογλου – Κοτζιά, προκειμένου να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Και δεν ήταν πρόταση της Τουρκίας».