Ο κ. Αναστασιάδης ζητεί ανανέωση της λαϊκής εντολής για μια «δεύτερη και τελευταία θητεία» προκειμένου, όπως αναφέρει, «να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει για την Κύπρο της Νέας Εποχής», όπως λέει.
Το πρόγραμμα διακυβέρνησης, που καλύπτει 140 σελίδες, περιγράφει τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που θα ακολουθήσει εφόσον επανεκλεγεί.
Για το Κυπριακό ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει πως φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ σε «έναν έντιμο συμβιβασμό» και διαβεβαιώνει πως διεκδικεί ένα κανονικό, ανεξάρτητο κράτος, μακριά από κηδεμόνες, εγγυητές και «χωροφύλακες».
“Βγήκαμε από το μνημόνιο με εντυπωσιακή ταχύτητα”
Για την οικονομία τονίζει πως «η Κύπρος εντυπωσίασε για την ταχύτητα με την οποία βγήκε από το μνημόνιο, αλλά και για τις οικονομικές της επιδόσεις που έχουν ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις».
Σημειώνει πως επιτεύχθηκαν ρυθμοί ανάπτυξης τής τάξης του 4%, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ η Κύπρος ξαναβγήκε στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, στη μείωση των φορολογικών βαρών και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.
Στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, αναφέρεται «στην ενίσχυση της διεθνούς και ευρωπαϊκής παρουσίας της Κύπρου και τη συνομολόγηση τριμερών συνεργασιών». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.
Σε σχέση με το φυσικό αέριο, σημειώνεται πως μέσα από συνεργασίες και συμμαχίες ακολουθούνται με μεγάλη προσήλωση και αποφασιστικότητα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Τονίζεται πως το φυσικό αέριο και η ενέργεια γενικότερα «θα καταστούν σταθερή πηγή πλούτου για τη χώρα, καταλύτης επίλυσης του Κυπριακού και παράγοντας ευημερίας και ασφάλειας για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές».
Έμφαση στον τουρισμό
Στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στον τουρισμό, με την έναρξη λειτουργίας πολυθεματικού καζίνο που αναμένεται να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν. Στόχος, σύμφωνα με το πρόγραμμα Αναστασιάδη, είναι μέχρι το 2030 η προσέλκυση μέχρι και 4,8 εκατ. ξένων ποιοτικών τουριστών ανά έτος.
Προτεραιότητα δίνεται στην «ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση του κράτους», ώστε σε πολύ λίγα χρόνια ο πολίτης να μπορεί να πραγματοποιεί όλες του τις συναλλαγές με το δημόσιο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στις κρατικές υπηρεσίες.
Για την ανεργία αναφέρεται πως έχει επιτευχθεί ραγδαία μείωση της στο 10% με ξεκάθαρο πλέον το στόχο πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεσμεύεται να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), ώστε ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει ισότιμης και ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας.
Για τις κοινωνικές παροχές αναφέρεται ότι έγιναν νέες αυξήσεις και δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες. Στόχος τα επόμενα πέντε χρόνια η περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με τρόπο, που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ατόμων, που δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία.
Εξάλλου, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια όλοι οι Κύπριοι κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να διασωθεί η χώρα.
Με τις θυσίες, το πείσμα και τη σωφροσύνη, σημειώνει, «σηκώσαμε την Κύπρο από το τέλμα και την επαναφέραμε σε τροχιά ανάπτυξης».
Υπογραμμίζει ότι στην κυπριακή κοινωνία δεν αξίζουν νέα πισωγυρίσματα, ούτε νέοι πειραματισμοί και περιπέτειες, αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται «στο μέσο της διαδρομής προς μια σαφή κατεύθυνση» που «αξίζει να ολοκληρωθεί» και τονίζει: «Μαζί, συνεχίζουμε για να κερδίσουμε το μέλλον που οραματιζόμαστε».