Κόσμος

Κύπρος: Θέλουν να δώσουν κρατικά ομόλογα αντί 13ο μισθό στους δημοσίους!

Προσπαθεί να προλάβει τους οίκους αξιολόγησης η κυπριακή κυβέρνηση και θέλει άρον άρον να περάσει το δεύτερο πακέτο μέτρο.

Έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου μέτρων που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Πέμπτης, 15 Σεπτεμβρίου.
 
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κίκης Καζαμίας, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να καταθέσει σύντομα τις προτάσεις του για το β’ πακέτο, υπό το βάρος μάλιστα των διεθνών οίκων που έδωσαν παράταση για να δουν ποια μέτρα θα εφαρμοστούν ούτως ώστε να προχωρήσουν στις αξιολογήσεις τους για τη χώρα.
 
Η μεγάλη πρόκληση για το β’ πακέτο είναι η καταβολή της ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), ενώ στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε και ζήτημα περικοπής του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Οι συντεχνίες διαφωνούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με αποτέλεσμα ο Κίκης Καζαμίας να προτείνει δύο βασικά βήματα προκειμένου να απαλείψει τις αντιδράσεις. Πρώτον κατέθεσε πρόταση ενώπιον των συντεχνιών για περικοπή ποσοστού της τάξης του 25% από τον 13ο μισθό. Δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στις προτάσεις Καζαμία είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου της Δημοκρατίας έναντι του ποσού που θα περικοπεί από τον 13ο και με απόδοση 6,5%.
 
Σημειώνεται, ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί από ενδεχόμενη περικοπή του 25% του 13ου μισθού φτάνει τα 60 εκ. ευρώ και σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση για έκδοση ομολόγου για το συγκεκριμένο ποσό, το κράτος σε πέντε χρόνια θα πρέπει να καταβάλει προς τους δημόσιους υπαλλήλους 79,5 εκ. ευρώ. Εξάλλου, τον Δεκέμβριο το κράτος θα πρέπει να καταβάλει ποσό κάπου στα 240 εκ. ευρώ για το 13ο μισθό, ενώ σε περίπτωση περικοπής του το ποσό περιορίζεται στα 180 εκ. ευρώ.
Η εν λόγω, ολοκληρωμένη πρόταση για την περικοπή του 13ου μισθού αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από τις συντεχνίες, οι οποίες θεωρούν αφενός ότι οι εργαζόμενοι δίνουν αρκετά με το πρώτο πακέτο και αφετέρου δεν βλέπουν στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις που να στοχεύουν το πλούτο και το μεγάλο κεφάλαιο. Η πρόταση πάντως θα κατατεθεί μεταξύ άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου.
 
Παγοποίηση της ΑΤΑ για τουλάχιστον ενάμισι χρόνο
 
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει πρόταση παγοποίησης της ΑΤΑ για τα επόμενα τρία εξάμηνα (το τρέχον και τα δύο εξάμηνα του 2012) με όρο επαναδιαπραγμάτευσης του ζητήματος το 2013. Σημειώνεται, ότι η αρχική σκέψη αφορούσε μη καταβολή της ΑΤΑ για δύο εξάμηνα και ταυτόχρονη συζήτηση για διαφοροποίηση του τρόπου καταβολής της, με κάποιο κλιμακωτό σχέδιο ούτως ώστε οι υψηλόμισθοι να μην επωφελούνται μεγάλων αυξήσεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η καταβολή της ΑΤΑ ετησίως κοστίζει στο κράτος κάπου στα 100 εκ. ευρώ, εάν υπολογιστεί πως ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό 3%. Οπότε ενδεχόμενη μη καταβολή του για τα επόμενα τρία εξάμηνα συνεπάγεται και αντίστοιχης δημοσιονομικής επίπτωσης στα ταμεία του κράτους.
 
Ψαλίδισμα στις κοινωνικές παροχές
 
Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει και πρόταση περιορισμού των Κοινωνικών Παροχών. Βασική αρχή είναι πως θα πρέπει η εν λόγω δαπάνη να περιοριστεί κατά 10%, αλλά με δικαιότερη καταβολή των συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών με στόχο να μην επηρεαστούν οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι.
 
Ο Κίκης Καζαμίας επεξεργάζεται το σχέδιο χορήγησης πασχαλινού επιδόματος αλλά και την καταβολή επιδόματος τέκνου βάσει εισοδηματικών κριτηρίων της εκάστοτε οικογένειας. Οικονομικό όριο που φαίνεται να καταλήγει σε αυτό το Υπουργείο Οικονομικών είναι κοντά στις 75 με 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως για κάθε οικογένεια. Πλήρης περικοπή ή περιορισμός των άνωθεν κοινωνικών παροχών είναι το δίλημμα του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Πάντως, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής αναμένονται προτάσεις από όλα τα Υπουργεία τόσο για περικοπές δαπανών όσο και για ώθηση της ανάπτυξης. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2012, με σαφείς εντολές για μείωση των επί μέρους προϋπολογισμών των Υπουργείων. Έργα ανάπτυξης και υποδομής φαίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ πρώτης γραμμής θα είναι τα κονδύλια που αφορούν στην Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Σημειώνεται ακόμη πως πιθανόν να υπάρξει και σύγκλιση έκακτου Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει σε κοινή πρόταση για το β’ πακέτο μέτρων.
 
 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα