Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Κυβέρνηση ΠΓΔΜ: Οι εικασίες δεν βοηθούν – Θέλουμε βιώσιμη λύση για το όνομα

ΠΓΔΜ Ζάεφ

– Ακόμα… περιμένει το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας
– Ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη θέλουν τα Σκόπια
– Επίθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε… περιφερειακά ΜΜΕ για τις φήμες σχετικά με τη στάση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ
– Στρατηγικός στόχος χαρακτηρίζεται η ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
– Αλλά γι’ αυτό είναι «απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης

Να διαλύσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και να πείσει τους πάντες πως δεν βάζει εμπόδια στη λύση του ζητήματος της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει, εξέδωσε ανακοίνωση για να… πείσει ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για λύση.

Είναι άλλωστε εκείνη που πιέζεται περισσότερο. Σε μερικές εβδομάδες είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και λίγο αργότερα εκείνη του ΝΑΤΟ. Στην πρώτη, η ΠΓΔΜ ελπίζει να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη δεύτερη να δεχτεί πρόκληση να ενταχθεί στη Συμμαχία. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να γίνει κάτι σημαντικό: να βρεθεί λύση για το όνομά της.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη. Και πως εκείνη παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος.

Κατηγορεί δε περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για εικασίες. Οι οποίες, τονίζει«σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος». Σημειώνει δε πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» καταλήγει η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

“Βούξε” η ΠΓΔΜ για κόντρα Ζάεφ – Ντιμιτρόφ

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έρχεται μία μέρα μετά τα δημοσιεύματα για τη στάση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ. Αφορμή αποτέλεσε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει τώρα συμφωνία αλλά ότι χρειάζεται χρόνος. Μια ανακοίνωση που έγινε μάλλον χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο μετριοπαθής σκοπιανός πρωθυπουργός είναι υπέρ της άποψης ότι μπορεί να βρεθεί κοινά επωφελής συμφωνία με την Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο Σκοπιανός Πρόεδρος ωστόσο κινούνται σε εντελώς διαφορετική γραμμή. Και είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι είναι ακόμη πολύ ισχυρή η παρουσία του Ν. Γρουέφσκι στην κυβέρνηση.

Στα Σκόπια έγινε λόγος ακόμη και για “αυτονόμηση” Ντιμιτρόφ και κάποιοι… μετράνε ακόμη και τις ώρες του στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, δεν θέλησε να σχολιάσει, δείχνοντας μάλιστα έντονη δυσφορία.

Υπήρξε δε και άλλη μια πληροφορία. Πως τα μηνύματα προς την Αθήνα από τον Ζάεφ ανέφεραν ότι ο Ντιμιτροφ δεν εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης και πολλοί θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών ένα βήμα πριν την έξοδο.

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν δικλίδες

Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εκφράζει, στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα.

Σημειώνει ακόμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας. Για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απωλέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις