Κυριακή, 20 Οκτ.
17oC Αθήνα

Κυβέρνηση χωρίς…πλειοψηφία στη Βουλή

Η νέα πρόεδρος της Κόστα Ρίκα
Η νέα πρόεδρος της Κόστα Ρίκα

 

Η Λάουρα Τσιντσίγια, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Κόστα Ρίκα, θα χρειασθεί να κυβερνήσει χωρίς

 

να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας.
 
Αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις που βασίζονται στο 94% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διοργανώθηκαν την Κυριακή παράλληλα με την προεδρική εκλογή.
Αλλά και ο προκάτοχός της Όσκαρ Αρίας, που προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κόμμα με την Τσιντσίγια, το Κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης (PLN), είχε από την πλευρά του αναγκασθεί να προσφύγει σε πολιτικές συμμαχίες στην προηγούμενη κυβέρνηση, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2006.
Το σοσιαλδημοκρατικό PLN αναμένεται να χάσει δύο έδρες, εκλέγοντας 23 βουλευτές στο 59μελές Κοινοβούλιο, στο οποίο χρειάζονται 29 βουλευτές για την απόλυτη πλειοψηφία.
 
Οι μεγαλύτερες απώλειες όμως θα καταγραφούν στις τάξεις του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροαριστερού Κόμματος της Δράσης των Πολιτών (PAC), του επίσης προεδρικού υποψηφίου Ότον Σολίς, το οποίο θα χάσει πέντε, ή έξι έδρες από τις 17 που κατείχε προηγουμένως.
 
Τα μεγαλύτερα πολιτικά κέρδη θα καρπωθεί το κόμμα το Φιλελεύθερο Κίνημα, του δικηγόρου Ότο Γκεβάρα-ο οποίος κατετάγη στην τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές-το οποίο σχεδόν θα διπλασιάσει τις έδρες του, αυξάνοντάς τες από 6 σε 10.
 
Το κεντροαριστερό «Κόμμα της προσβασιμότητας χωρίς αποκλεισμούς» θα κερδίσει τέσσερις έδρες, από μία στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, ενώ το Κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενότητας (PUSC) θα διατηρήσει την εκλογική του δύναμη στους έξι βουλευτές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε