Δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης, εκφράζει με δηλώσεις του και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως είναι σαφές “ότι σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε όταν ξένες κυβερνήσεις μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Αυστρία”.
Ο ίδιος, όπως σημειώνει ο Κρίστιαν Κερν, θα εκτιμήσει αναλόγως την κατάσταση, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως ο Ερντογάν ή η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζουν μία προεκλογική εκδήλωση στην Αυστρία. “Ενημερώσαμε τους συνομιλητές μας για το πώς βλέπουμε τα πράγματα”, αναφέρει στις δικές του δηλώσεις, νωρίτερα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι θεωρεί “υποχρέωσή” του να υπάρξει απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων, ενώ επαναλαμβάνει πως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν πάντα τη δυνατότητα να έλθουν για διμερείς συνομιλίες στην Αυστρία και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος επισημαίνει πως μία προεκλογική εμφάνιση είναι ωστόσο “ανεπιθύμητη γιατί μεταφέρει τις διενέξεις και την πόλωση από την Τουρκία στην Αυστρία, και γιατί δεν προσφέρει καμία καλή υπηρεσία στην υπόθεση της ενσωμάτωσης”, και ως εκ τούτου θεωρεί ως “υποχρέωσή” του ως υπουργός αρμόδιος και για την Ενσωμάτωση, να το διαμηνύσει απέναντι στην Τουρκία.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών –τον οποίο η Αγκυρα είχε καταγγείλει νωρίτερα για “ρατσιστικές τάσεις και για ισλαμοφοβία” και πως ενδιαφέρεται μόνον για τις πολιτικές του βλέψεις– σημειώνει στις σημερινές δηλώσεις του ότι γνωρίζει τι σημαίνουν τέτοιες εμφανίσεις και παραπέμπει στις ανησυχίες για μία χειροτέρευση της σχέσης ανάμεσα στον πλειοψηφούντα πληθυσμό της χώρας και στην Τουρκική Κοινότητα, αλλά επίσης και μεταξύ Τούρκων και Κούρδων που ζουν στην Αυστρία.
Στις χθεσινές τοποθετήσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διευκρινίσει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτος στην Αυστρία για επίσημες επισκέψεις και συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όχι όμως και για να κάνει διαφήμιση του επιδιωκόμενου από τον ίδιο προεδρικού συστήματος, πριν από το δημοψήφισμα για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του τουρκικού Συντάγματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης παραμονές της ανεπίσημης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη ο Ερντογάν, ως τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 19 Ιουνίου του 2014, μιλώντας σε εκδήλωση της προσκείμενης στο κόμμα του, οργάνωσης “Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών”, για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την ίδρυσή της.
“Προειδοποιώ κατηγορηματικά τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι δεν επιτρέπεται να προκαλέσει διχασμό στην αυστριακή κοινωνία, διότι η ενσωμάτωση είναι ένα λεπτό και μερικές φορές δύσκολο ζήτημα και μια λάθος ομιλία μπορεί να μας ρίξει πίσω και να δηλητηριάσει το κλίμα”, τόνιζε τότε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Η τότε επίσκεψη του Ερντογάν στη Βιέννη — ο οποίος νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε εκφραστεί κατά της ενσωμάτωσης των τουρκικής καταγωγής Γερμανών — συνδεόταν άμεσα με τις τότε προεδρικές εκλογές στην Τουρκία που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2014, και από τις οποίες ο ίδιος αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας.