“Ανέφερα στον πρόεδρο και τους υπουργούς του ότι θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάκαμψης της οικονομίας, όμως δυστυχώς με υπερβολικά συγκρατημένο ρυθμό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας”, είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Ο Ολάντ συναντήθηκε και γευμάτισε με τους επικεφαλής πολλών διεθνών οικονομικών οργανισμών που μετέχουν και στην Ομάδα των 20. Εκτός από την Λαγκάρντ, παρόντες ήταν ο Τζιν Γιονγκ Κιμ (Παγκόσμια Τράπεζα), ο Γκάι Ράιντερ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), ο Ρομπέρτο Ασεβέδο (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) και ο Άνχελ Γκουρία (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση στη Γαλλία, δεδομένου ότι είναι και η ίδια Γαλλίδα. Παρατήρησε όμως ότι γενικά “η δυναμική της ανάπτυξης μεταβάλλεται χάρη στην ανάκαμψη των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, την έξοδο της ευρωζώνης από μια μακρά περίοδο ύφεσης και την μείωση των ποσοστών ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες”.
“Είναι αναγκαίο να επιτρέψουμε την ολοκλήρωση με τις καλύτερες συνθήκες των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για να εξαχθούν συμπεράσματα “συμφωνήσαμε, ιδίως σε ότι αφορά την ευρωζώνη, ότι είναι αναγκαίο να επιτρέψουμε την ολοκλήρωση με τις καλύτερες συνθήκες των προγραμμάτων που εφαρμόζονται επί του παρόντος σε ορισμένες χώρες”, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, συνέχισε.
Ο Άνχελ Γκουρία από την πλευρά του είπε ότι εξέφρασε “τη στήριξη και τον θαυμασμό του” για τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία και ευχήθηκε να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. “Οι αγορές αναγνωρίζουν και θαυμάζουν τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα αυτή”, διαβεβαίωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΝΤ: Μάθαμε πολλά από τα σφάλματά μας στην Ελλάδα
Το ΔΝΤ επιμένει: Εάν χρειαστούν νέα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια