Για την ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι ανατράπηκε μισθολογικά εξαιτίας και της κρίσης της πανδημίας.
Η Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Ζαν Πιέρ ντε λα Ροκέ και το γαλλικό περιοδικό Challenges, με αφορμή την διεθνή ημέρα ισότητας των αμοιβών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.
«Σε γενικές γραμμές, οι επαγγελματίες έχουν συνειδητοποιήσει ποια είναι η σωστή κατεύθυνση, έχουμε όμως ακόμα δρόμο μπροστά μας. Η ανισότητα των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και το μισθολογικό χάσμα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο στόχος για την επίτευξη της ισότητας στις μεγάλες επιχειρήσεις έχει επιτευχθεί.
«Στις χώρες του ΟΟΣΑ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να είναι στο 13%. Οι γυναίκες εργάζονται όλο και περισσότερο, αλλά εξακολουθούν να έχουν μικρή εκπροσώπηση σε διοικητικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η κρίση του κορονοϊού έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για εκείνες, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, διατρέχουν δηλαδή και μεγαλύτερο κίνδυνο για τον οργανισμό τους», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία επίσης αναγνώρισε το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι γυναίκες κλήθηκαν και πάλι να διαχειριστούν πολλούς ρόλους παράλληλα.
«Υπάρχουν λίγες γυναίκες σε πολύ υπεύθυνες θέσεις, κυρίως στον οικονομικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου διευθύνονται αποκλειστικά από άνδρες. Από τα 25 μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μονάχα δύο βρισκόμαστε σε διοικητικές θέσεις. Πρόκειται για εμένα και την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής», είπε επίσης.
Σε ερώτηση του λα Ροκέ για το αν η ίδια θεωρεί πως εργάζεται καλύτερα αν έχει γύρω της γυναίκες, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως σημασία έχει η ποικιλία μέσα σε μια ομάδα. Σημείωσε μάλιστα πως το φύλο είναι μέρος αυτής της απαραίτητης ποικιλομορφίας, αλλά δεν είναι το μοναδικό κριτήριο.
Η διευθύντρια της ΕΚΤ επεσήμανε πως πλέον οι άνδρες έχουν αποδεχτεί περισσότερο το γεγονός πως γυναίκες βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις και πως αυτό αφορά παράλληλα και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα δύο φύλα. «Πρόκειται για έναν απαραίτητο και πολύτιμο μετασχηματισμό. Η νέα γενιά το έχει ανάγκη», υπογράμμισε.
Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας για τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βάση την οποία οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο απολαμβάνουν μόνο τα 3/4 των δικαιωμάτων που παρέχονται στους άνδρες. «Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στο κομμάτι των δικαιωμάτων, η Γαλλία για παράδειγμα είναι μια χώρα πρότυπο, ωστόσο έχουμε ακόμα δρόμο. Η γυναικεία χειραφέτηση ενισχύει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Τι περιμένουμε;», σχολίασε κατά τη συνέντευξη της.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ