Τρίτη, 19 Νοε.
13oC Αθήνα

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ δημιουργεί πυρηνική απειλή και κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης με την Ρωσία

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ δημιουργεί πυρηνική απειλή και κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης με την Ρωσία

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι δημιουργούν «πυρηνική απειλή» για τη χώρα του με τους σχεδιασμούς τους αλλά και ότι επιβάλλουν πρακτικές ψυχρού πολέμου.

«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία κι αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Lenta.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει πως τα F-16, με τα οποία διάφορες χώρες έχουν αναγγείλει πως σκοπεύουν να προμηθεύσουν την ουκρανική πολεμική αεροπορία, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα», είπε

«Το γεγονός και μόνο ότι θα εμφανιστούν τέτοια συστήματα στα χέρια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα το θεωρήσουμε πυρηνική απειλή από τη Δύση», επέμεινε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αρνήθηκε σενάρια κατά τα οποία η Μόσχα σχεδιάζει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Οι όροι στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι καλώς εγνωσμένοι, ανέφερε.

Το ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων προβλέπει πως η Μόσχα θα τα χρησιμοποιήσει μόνο σε δύο περιπτώσεις: αν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα ή αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση που απειλεί την ύπαρξη της χώρας.

Η εκπαίδευση ουκρανών χειριστών στα F-16 θα αρχίσει τον Αύγουστο στη Ρουμανία, δήλωσαν προχθές Τρίτη αξιωματούχοι στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Η εκπαίδευση πάντως δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παραδοθούν τέτοια μαχητικά, ενώ δεν είναι σαφές ούτε πόσα θα μπορούσαν να σταλούν, ούτε πότε.

«Τακτικές ψυχρού πολέμου»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επίσης κατηγόρησε το NATO ότι έχει επιστρέψει πλήρως στα σχήματα του ψυχρού πολέμου.

Επέκρινε τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που απασχόλησε ιδίως η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρών στη σύνοδο, έλαβε μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της χώρας και και την υπόσχεση ότι η Ουκρανία θα λάβει πρόσκληση να ενταχθεί στο NATO, πάντως όχι σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για αποτέλεσμα «πολύ σημαντικό» καθώς «για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας» στην πορεία της Ουκρανίας «προς το NATO», στο βραδινό διάγγελμά του, τονίζοντας πως εξαλείφθηκε «κάθε αμφιβολία ή αμφισημία για το εάν η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος του NATO. Θα γίνει».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, είδε στη δέσμευση της στρατιωτικής συμμαχίας να ενισχύσει τις δυνατότητες των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα «πορεία προς την κλιμάκωση» της ένοπλης σύρραξης.

«Το νέο πακέτο υποσχέσεων για την προμήθεια στο καθεστώς του Κιέβου ολοένα πιο εξελιγμένων όπλων με ολοένα μεγαλύτερο βεληνεκές έχει σκοπό να παραταθεί η σύγκρουση φθοράς για όσο περισσότερο είναι δυνατό», έκρινε.

Η σύνοδος του Βίλνιους έδειξε πως «ο οργανισμός έχει επιστρέψει απόλυτα στα σχήματα του ψυχρού πολέμου» και ότι οι δυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να χωρίσουν τον κόσμο ανάμεσα στις χώρες που θεωρούν πως κυβερνούν «δημοκρατίες» και αυτές που θεωρούν πως κυβερνούν «αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε «Στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής αναζήτησης εχθρών» δεν βρίσκεται σήμερα παρά «η Ρωσία», επέμεινε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις