Σε τετρασέλιδο αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την επέλαση των αντισυστημικών κομμάτων στην Ευρώπη, η γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι «στην Ευρώπη, η αγορά εργασίας φέρει ακόμα τα σημάδια της κρίσης του 2008», επισημαίνοντας ότι ο πολλαπλασιασμός των μικρής διάρκειας εργασιακών συμβάσεων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η συντριπτική μείωση των μισθών τιμωρούν ιδιαίτερα τους νέους.
Αν και με βάση τα στατιστικά στοιχεία στα τέλη Ιουλίου, η Ευρώπη με 8,2% ποσοστό ανεργίας ξαναβρήκε το επίπεδο που είχε τον Νοέμβριο 2008, η «αιμορραγία» των χρόνων της κρίσης με μέσο όρο ανεργίας πάνω από 12%, έχει αφήσει τα σημάδια της. Κυρίως, ενέτεινε το χάσμα μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
Le Monde: «Βάναυσα» μέτρα στον ευρωπαϊκό νότο
Σύμφωνα με τη Le Monde, τα «βάναυσα» μέτρα που λήφθηκαν για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είχαν συνέπειες στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού και πολλοί νέοι που βίωσαν την πληθώρα των βραχυχρόνιων εργασιακών συμβάσεων προτίμησαν να φύγουν από τις χώρες τους προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας.
Χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα και το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Είναι δύσκολο σήμερα να καταγραφούν οι συνέπειες αυτής της «φυγής εγκεφάλων». Η μακροχρόνια ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι αναμφίβολα μία από τις πιο βαριές κληρονομιές της κρίσης. Ορισμένοι οικονομολόγοι το βλέπουν ως «ένα φαινόμενο υστέρησης»: το ποσοστό της διαρθρωτικής ανεργίας, έχει αυξηθεί τόσο πολύ κατά την τελευταία δεκαετία, ώστε η παγκόσμια ανάκαμψη δεν θα πετύχει να την περιορίσει. Το ίδιο πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγικότητα,γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ