Κόσμος

Λειτούργησε το Cern!

Σαμπάνιες άνοιξαν οι επιστήμονες αφού κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία τον μεγάλο επιταχυντή ανδρονίων.

Με 3,5 φορές μεγαλύτερη ενέργεια απ’ αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα ξεκίνησε, στις 14.30 ώρα Ελλάδας, τη λειτουργία του, σήμερα, Μ. Τρίτη, ο μεγάλος επιταχυντής ανδρονίων (LHC) του CERN, για τον επόμενο ενάμιση χρόνο (μέχρι το τέλος του 2011), αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, που πιθανώς να προκαλέσει -για δεύτερη φορά- τη διακοπή του πειράματος.

Ο μεγάλος επιταχυντής επαναλειτούργησε το Νοέμβριο του 2009, με ρεκόρ τροφοδότησης ενέργειας τα 2,36 tev, ενώ από σήμερα και για το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει σταδιακά, με ενέργεια σύγκρουσης των πρωτονίων στα 7 tev.

Συγκεκριμένα, οι δύο δέσμες που τροφοδοτούν με πρωτόνια τον μεγάλο πυρήνα του επιταχυντή, αριστερόστροφα και δεξιόστροφα, θα διατηρήσουν την ενέργεια των 7 tev για ένα μακρό χρονικό διάστημα (1,5 χρόνο), προκειμένου να μελετήσουν σπάνια φαινόμενα, από τις συγκρούσεις των πρωτονίων, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν πραγματοποιηθεί και καταγραφεί.

«Η ομάδα του επιταχυντή απέδειξε, σήμερα, ότι είναι ικανή να πετύχει τις συγκρούσεις», δήλωσε ο λέκτορας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κορδάς, και πρόσθεσε ότι, κάθε φορά, από τις συγκρούσεις θα προκύπτουν νέα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες θα ανανεώνουν τις συγκρούσεις πρωτονίων, κάθε περίπου 10 ώρες – οπότε εξασθενούν – με νέες δέσμες πρωτονίων και έτσι θα συνεχίζεται καθημερινά ο κύκλος των συγκρούσεων.

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος στόχος των συγκρούσεων, τον οποίο προβλέπει η αρχική σχεδίαση, θα πρέπει να πραγματοποιούνται, κατ’ εκτίμηση, από 40 εκατομμύρια μέχρι 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο, ενώ, ανάλογα με την τροφοδότηση πρωτονίων στην κάθε δέσμη θα απελευθερωθούν κατά το μέγιστο (μετά το 2012) περίπου 300 τρισεκατομμύρια πρωτόνια.

Από τα αποτελέσματα, που θα καταγράφονται συνεχώς σε σκληρούς δίσκους, η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, θα μελετήσει τον τρόπο και την ποσότητα παραγωγής του σωματιδίου Β (μεζόνιο), προκειμένου από τις μετρήσεις να επιβεβαιωθούν οι θεωρητικές προβλέψεις.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα