Κόσμος

Λετονία: Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τους άνδρες από το 2024, λόγω Ρωσίας

Η Λετονία επαναφέρει…. λόγω Ρωσίας από το 2024 την υποχρεωτική στράτευση όλων των ανδρών της χώρας ηλικίας από 18 έως 27 ετών.

Στο κοινοβούλιο της Λετονίας ψηφίστηκε χθες (6.4.2023) νόμος για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες για πρώτη φορά μετά από το 2004. Η απόφαση πάρθηκε λόγω των κινδύνων που δημιουργήθηκαν στην περιφερειακή ασφάλεια της χώρας μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Κρατική Υπηρεσία Άμυνας είναι η απάντηση μας στη νέα γεωπολιτική απειλή», δήλωσε η Λετονή υπουργός Άμυνας, Inara Murniece «φωτογραφίζοντας» φυσικά τη Ρωσία ως τη νέα «γεωπολιτική απειλή».

«Από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία της Λετονίας μόνο μέσω πολύπλοκων αμυντικών λύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν όχι μόνο οπλικά συστήματα, αλλά και την προετοιμασία μεγάλου μέρους της κοινωνίας για στρατιωτική δράση», πρόσθεσε η Murniece.

Η Λετονία είχε καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2004.

Από το 2007 και μετά ο στρατός της Λετονίας αποτελείται από «στρατιώτες καριέρας» και εθελοντές της Εθνικής Φρουράς που υπηρετούν ως «πεζικό μερικής απασχόλησης» τα Σαββατοκύριακα.

Η χώρα της Βαλτικής, η οποία έχει πληθυσμό λιγότερο από 2 εκατ. κατοίκους και συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αυτή τη στιγμή βασίζεται μόνο σε 7.500 στρατιώτες και μέλη της Εθνικής Φρουράς, που υποστηρίζονται από 1.500 στρατιώτες από άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο νέος νόμος πρέπει να κυρωθεί από τον Πρόεδρο Egils Levits.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «ανέβασε» άρθρο για τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στον διάδρομο IMEC που θα συνδέει Ευρώπη και Ινδία
Το θέμα του διαδρόμου IMEC συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Οι δισεκατομμυριούχοι που πήγαν στην ορκωμοσία του Τραμπ βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν: Έχασαν περισσότερα από 210 δισ. δολάρια
Οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν εξοργιστεί από την υποστήριξη του Έλον Μασκ στους ακροδεξιούς πολιτικούς, με τις πωλήσεις της Tesla στη Γερμανία να μειώνονται κατά περισσότερο από 70% τους πρώτους δύο μήνες του έτους
Ο Τζεφ Μπέζος, ο Σουντάρ Πιτσάι και ο Έλον Μασκ
Ελληνορθόδοξος ένα από τα θύματα στη Συρία: «Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον σκότωσαν, μετά από 4 ώρες πήραμε τη σορό του»
«Το πτώμα του πατέρα μου έμεινε στο δρόμο και δεν μπορέσαμε να το φτάσουμε γιατί έκλεισαν το δρόμο και δεν άφησαν το ασθενοφόρο να φτάσει για να σώσει τον κόσμο» λέει ο γιος του θύματος
Μαίνονται οι μάχες στη Συρία
Αγνοείται ναυτικός μετά τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα – Τεράστια ανησυχία για τη διαρροή εξαιρετικά τοξικών ουσιών
Πελώριες φλόγες, ελαφρά τραυματισμοί ανθρώπων και μία αγνώστου μεγέθους ρύπανση είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο πλοίων
Επιχείρηση για την κατάσβεση φωτιάς σε πλοίο