Site icon NewsIT

Λευκορωσία: Δύο νεκροί σε επιχείρηση της αστυνομίας για «τρομοκρατία»- Βίντεο ντοκουμέντο

30.09.2021 | 12:08
Λευκορωσία: Δύο νεκροί σε επιχείρηση της αστυνομίας για «τρομοκρατία»- Βίντεο ντοκουμέντο

Δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στη Λευκορωσία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει έναν 31χρονο, ύποπτο για τρομοκρατία, όμως η κατάληξη ήταν δραματική.

Στην επιχείρηση της αστυνομίας σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ο 31χρονος ύποπτος Αντρέι Ζέλτσερ ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός υπολογιστών σε αμερικανική εταιρεία. Η KGB της Λευκορωσίας έκανε λόγο για «τρομοκράτη» – έναν όρο που χρησιμοποιεί συχνά για να περιγράψει τους διαδηλωτές και τους αντιφρονούντες στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

KGB ajanları ABD'li bilişimcinin evine baskın yaptı: 2 kişi öldü

Βίντεο από τη στιγμή της εισβολής της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμα έχει καταγράψει την αιματηρή συμπλοκή. Συγκεκριμένα, φαίνονται οι αστυνομικοί να μπαίνουν στο διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται ο 31χρονος, που οπλοφορεί. Ο 31χρονος πυροβολεί τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό, με τους συναδέλφους του να απαντούν στα πυρά και να σκοτώνουν τον άνδρα.

Σημειώνεται πως παρούσα στο αιματηρό περιστατικό ήταν η μητέρα της συντρόφου του 31χρονου η οποία δήλωσε σοκαρισμένη: «Δεν μπορώ να πω πολλά, είμαι σοκαρισμένη, δεν καταλαβαίνω τι συνέβη. Ο Αντρέι ήταν ένα πολύ καλό άτομο, ένας θαυμάσιος γαμπρός. Αν ήταν τρομοκράτης; Ασφαλώς και όχι».

Εργαζόταν για την EPAM Systems

Η βιομηχανία πληροφορικής ήταν κινητήρια δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις έπειτα από τις αμφιλεγόμενες εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι. Ο Λευκορώσος ιδρυτής της EPAM είχε υπογράψει μαζί με άλλους μια ανοικτή επιστολή που ζητούσε την αποφυλάκιση συλληφθέντων μετά την καταστολή των διαδηλώσεων και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Αν και το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει κατονομαστεί από οποιαδήποτε επίσημη πηγή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το πρόσωπο που αναφέρεται στα ΜΜΕ ήταν υπάλληλος της EPAM», ανέφερε η EPAM σε δήλωση που δόθηκε σήμερα στο Reuters. «Η εταιρία δεν γνωρίζει αν το πρόσωπο αυτό είχε άλλοτε οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα ή καθεστώς κατοίκου εκτός Λευκορωσίας.»

Η καταστολή των διαδηλωτών μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου περιελάμβανε εφόδους σε συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου φέρονταν ότι κρύβονταν διαδηλωτές σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι στις εκλογές έγινε νοθεία έτσι ώστε ο Λουκασένκο να αναδειχθεί νικητής. Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 αρνείται ότι έγινε νοθεία και αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις και τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Χαρακτήρισε τους διαδηλωτές εγκληματίες αποφασισμένους να διεξαγάγουν μια βίαιη εξέγερση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και υψηλόβαθμος σύμβουλος της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ανέφερε νωρίτερα ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ο Αντρέι Ζέλτσερ, πληροφορικός που εργαζόταν στην EPAM.

Η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Λευκορωσία, Τζούλι Φίσερ, δήλωσε χθες Τετάρτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν επιπλέον πληροφορίες για το αν το θύμα του πυροβολισμού ήταν πολίτης των ΗΠΑ.

Το επεισόδιο καταδίκασε η αντιπολίτευση και Λευκορώσοι πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο χθες Τετάρτη το βράδυ. Ο επικεφαλής μιας εξόριστης λευκορωσικής οργάνωσης βρέθηκε απαγχονισμένος σε ένα πάρκο στο Κίεβο τον Αύγουστο.

«Είναι τρομακτικό. Δεν είμαστε πουθενά ασφαλείς, ούτε στην πατρίδα μας, ούτε εδώ», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο Κίεβο, που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version