Κόσμος

Λευκορωσία: Η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει «πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση απειλής από τη Δύση

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει «πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση απειλής εκ μέρους της Δύσης, εν μέσω κρίσης με την Ουκρανία.

«Αν χρειαστεί (…) θα αναπτύξουμε όχι μόνο πυρηνικά όπλα, αλλά και υπερπυρηνικά όπλα, πολλά υποσχόμενα όπλα, προκειμένου να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τα λευκορωσικά ΜΜΕ.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν ληφθούν «ανόητα μέτρα» από τους «αντιπάλους» της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας στην κρίση με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Αν δεν υπάρξουν απειλές από μη φιλικές χώρες εναντίον της Λευκορωσίας, δεν θα υπάρχει ανάγκη για πυρηνικά όπλα εδώ για εκατό χρόνια», πρόσθεσε.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, η Λευκορωσία, όπως και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είχε αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφός της υπό αμερικανική πίεση και είχε δεχθεί να τα παραδώσει στη Ρωσία.

Το Σύνταγμα της Λευκορωσίας προέβλεπε τότε πως η χώρα παραμένει μια “ζώνη χωρίς πυρηνικά”. Το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε ωστόσο στη νέα εκδοχή του θεμελιώδους νόμου που πρότεινε ο Λουκασένκο και για την οποία οι Λευκορώσοι αναμένεται να αποφανθούν σε δημοψήφισμα στις 27 Φεβρουαρίου.

Το άρθρο αυτό θα αντικατασταθεί από ένα άλλο που “αποκλείει τη στρατιωτική επίθεση” από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την τροποποίηση αυτή, που μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία και την Πολωνία.

Η Ρωσία ανέπτυξε από το 2021 δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία τροφοδοτώντας φόβους για μια εισβολή και προκαλώντας τη χειρότερη κρίση με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης, αυτή την περίοδο διεξάγονται στη Λευκορωσία μεγάλης κλίμακας ρωσολευκορωσικά στρατιωτικά γυμνάσια.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Λευκορωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ρωσικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 ώστε να τους τοποθετήσει κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λουκασένκο είπε ότι ακόμη πως η Λευκορωσία μπορεί να κρατήσει ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που έφερε η Ρωσία και ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο και σύμμαχό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»