Με τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία να μαίνονται, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης καλεί τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι “ο μεσολαβητής τον οποίο έχουμε τρομερά ανάγκη”, προκειμένου να επιλύσει την κρίση. Αυτά είπε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου φθάνει ο Γάλλος πρόεδρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Έχουμε τρομερά ανάγκη μια μεσολάβηση προκειμένου να αποφύγουμε να χυθεί περισσότερο αίμα. Ο κ. Μακρόν θα μπορούσε να είναι αυτός ο μεσολαβητής, μαζί με τους ηγέτες άλλων χωρών. Θα μπορούσε να επηρεάσει τον κ. Πούτιν, με τον οποίο έχει καλές σχέσεις”, είπε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ευελπιστεί να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη (29.09.2020), στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βίλνιους.
“Ζητήσαμε τη συνάντηση αυτή, αλλά δεν έχουμε ακόμη επιβεβαίωση. Όμως ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τον συναντήσουμε, ίσως αύριο (Τρίτη”», διευκρίνισε. Αυτή η πρώτη συνάντηση με έναν διεθνή ηγέτη θα ήταν για εκείνην “μια σημαντική επιβεβαίωση”, υπογράμμισε.
“Ο κ. Μακρόν και η Γαλλία είναι γνωστό ότι έδρασαν ως μεσολαβητές σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Βεβαίως θα προτιμούσαμε να επιλύαμε αυτό το πρόβλημα οι ίδιοι, αλλά βλέπουμε πως οι θηριωδίες συνεχίζονται, πως ο λευκορωσικός λαός υποφέρει και πως οι αρχές της χώρας μας δεν ξεκινούν διάλογο”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ο κ. Μακρόν είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στην Ευρώπη και στον κόσμο και θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον ένας από τους μεσολαβητές”, είπε.
Λευκορωσία: Μακρόν κατά Λουκασένκο
Χθες, Κυριακή (27.09.2020), ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ξεκάθαρα την αποχώρηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, την επανεκλογή του οποίου δεν αναγνωρίζουν ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς την αποτέλεσμα νοθείας.
“Ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει”, δήλωσε σε μια συνέντευξη, χαιρετίζοντας το θάρρος των Λευκορώσων διαδηλωτών που κατέβηκαν και πάλι κατά χιλιάδες στους δρόμους την Κυριακή (27.09.2020) κατά του καθεστώτος.
Η Τιχανόφσκαγια δήλωσε “πολύ ικανοποιημένη” από τη δήλωσή του, αλλά πρόσθεσε πως περιμένει τώρα από τη Γαλλία και την Ευρώπη απτή υποστήριξη.
“Θα ήθελα να του ζητήσω να μην βοηθήσει οικονομικά το καθεστώς και να αρνηθεί κάθε εμπορική σχέση με τις επιχειρήσεις που το υποστηρίζουν. Θα θέλαμε επίσης να υποστηρίξει ατομικές κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν μετά τις εκλογές και σε βάρος επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που υποστηρίζουν το καθεστώς”.
“Υπάρχουν στην Ευρώπη χώρες άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο θαρραλέες, κάτι που δεν σημαίνει ότι δεν μας υποστηρίζουν”, σχολίασε, αναφερόμενη στην αποτυχία των “27” να καταλήξουν σε συμφωνία για κυρώσεις λόγω του κυπριακού βέτο.
“Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία δεν θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι δεν θα αποδεχθούν πλέον αυτό το καθεστώς υπό το οποίο ζουν εδώ και χρόνια. Θα αγωνίζονται όλο και περισσότερο εναντίον του”, εκτίμησε.
“Όσο για μένα, δεν μπορώ να σταματήσω και να εγκαταλείψω, επειδή πολλοί αθώοι βρίσκονται στη φυλακή”, πρόσθεσε η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης η οποία κατέφυγε στη Λιθουανία στις 11 Αυγούστου αφού διεκδίκησε τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.
Ήταν υποψήφια σε αυτές μετά τη φυλάκιση του συζύγου της, υποψηφίου της αντιπολίτευσης.
Αυτή η 38χρονη κομψή γυναίκα με τα μαύρα μακριά μαλλιά, παραμένει πολύ διακριτική σχετικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες διέφυγε. “Το μόνο που μπορώ να πως είναι πως πήγα στην Εκλογική Επιτροπή στις 15:00 και στις 3 η ώρα το πρωί διέσχισα τα σύνορα με τη Λιθουανία. Η αναχώρησή μου δεν έγινε ασφαλώς με τη θέλησή μου”, είπε χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ