Κόσμος

Λευκορωσία: Σχεδιάζεται εθνική απεργία λέει η Τιχανόφσκαγια

Εθνική απεργία σχεδιάζεται στην Λευκορωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 28.05.2021, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου έτους για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος που διατηρεί στην εξουσία τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η απόφασή του για την παραπλάνηση του αεροσκάφους της RyanAir που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο δημοσιογράφος οδήγησε σε περιορισμούς στις αεροπορικές μεταφορές και την απειλή για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Λευκορωσίας.

Click4more: Καταγγελία Ryanair: Η Λευκορωσία αρνήθηκε το αίτημα του πιλότου να επικοινωνήσει με την εταιρία

«Ελπίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχισθούν και ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για εθνική απεργία…οι άνθρωποι θα ξαναβγούν στους δρόμους», δήλωσε από την Χάγη η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει εξόριστη στην Λιθουανία, μετά την συνάντησή της με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο εξαναγκασμός σε προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους «δείχνει ότι το καθεστώς έχει καταληφθεί από πανικό» και δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με την Τιχανόφσκαγια «σε ό,τι χρειασθεί» για την επιβολή και πέμπτης δέσμης κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σφαγή τουριστών στην Ινδία: Στους 28 οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση της μαχητικής ομάδας «Αντίσταση του Κασμίρ»
Γραφικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν από ντόπιους στα social media έδειχναν τραυματισμένους τουρίστες να κείτονται σε λίμνες αίματος, ενώ οι συγγενείς τους ούρλιαζαν και παρακαλούσαν για βοήθεια
Ινδοί αστυνομικοί φρουρούν σε σημείο ελέγχου μετά από ύποπτη επίθεση μαχητών, κοντά στο Pahalgam στην περιοχή Anantnag του νότιου Κασμίρ