Λίγες ώρες αφού σχεδόν 4.000 κάτοικοι χωριών που απειλούνταν απομακρύνθηκαν κατεπειγόντως από τα σπίτια τους, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το ηφαίστειο Φουέγο, στη Γουατεμάλα, δεν απειλεί πια. Η φάση της νέας έκρηξης, της πέμπτης από την αρχή του χρόνου, ολοκληρώθηκε.
Το ηφαίστειο Φουέγο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και ο κρατήρας του φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα, επανήλθε σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που θεωρείται φυσιολογικό, αφού τερματίστηκε η πέμπτη φάση έκρηξης της χρονιάς, που είχε αρχίσει το πρωί της Κυριακής, δήλωσε ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED).
Η φάση της ισχυρής έκρηξης διήρκεσε περίπου 32 ώρες, με την πιο έντονη δραστηριότητα να σημειώνεται τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, γεγονός που οδήγησε τις αρχές της Γουατεμάλας να κηρύξουν κατάσταση κόκκινου συναγερμού μέχρι νεοτέρας.
Ο δε Λεόν ανέφερε ότι οι χιλιάδες κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα επιστρέψουν σε αυτά με λεωφορεία, αλλά μόνο από σήμερα Τρίτη, προληπτικά και για «λόγους ασφαλείας». Ορισμένοι κάτοικοι πάντως ήδη άρχισαν να επιστρέφουν με δικά τους μέσα.
Παρά το τέλος της φάσης της έκρηξης, «υπολειμματικές» ροές λάβας από τον κρατήρα είναι πιθανό να συνεχίσουν να παρατηρούνται τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε.
Στις 3 Ιουνίου το Φουέγο είχε “ξυπνήσει” ξανά. Εκλύσεις λάβας, τέφρας, πυρακτωμένων βράχων και αερίων — ηφαιστειακών αναβλημάτων που αποκαλούνται πυροκλαστικές ροές — κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν ως σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.
Πέρα από το Volcán de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς»), άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια έχει καταγραφεί επίσης πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.
Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ