Tουλάχιστον 185 άτομα έχουν συλλάβει οι αρχές ασφαλείας του Λιβάνου ως ύποπτους για «συνεργασία» με το Ισραήλ από το 2019 όταν και άρχισε η οικονομική κατάρρευση της χώρας, ανέφεραν χαρακτηριστικά δύο αξιωματούχοι.
Πρόκειται για ένα ρεκόρ συλλήψεων σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, όταν 4 ή 5 άνθρωποι συλλαμβάνονταν κάθε χρόνο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία για λογαριασμό του Τελ Αβίβ κυρίως στρατιωτικοί ή εργαζόμενοι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών την ώρα που Λίβανος και Ισραήλ εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για “συνεργασία” με το Ισραήλ και έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις για ποινές έως και 25 ετών κάθειρξης.
Από το 2019 “οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει 185 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 182 μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης”, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Από αυτούς οι 165 έχουν παραπεμφεί στη δικαιοσύνη και 25 έχουν καταδικαστεί, διευκρίνισε.
“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε να κάνουμε με συλλήψεις σε τέτοια έκταση για κατηγορίες συνεργασίας” με τον εχθρό, υπογράμμισε άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Όπως εκτιμά, αυτό οφείλεται κυρίως στην άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και στην κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, που “ώθησαν τους Λιβανέζους να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων και να αποκτήσουν ξένο νόμισμα”.
“Φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί είδαν σε αυτό μια ευκαιρία και δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ επιχειρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” για να προσελκύσουν πολίτες του Λιβάνου, πρόσθεσε.
Ορισμένοι κρατούμενοι παραδέχθηκαν πως υποψιάζονταν ότι εργάζονταν για λογαριασμό του Ισραήλ, αλλά συνέχισαν λόγω της απέχθειάς τους για τη Χεζμπολάχ, σημείωσε ο ίδιος.
Οι έρευνες έδειξαν ότι οι Ισραηλινοί επικοινώνησαν στη συνέχεια τηλεφωνικώς με αυτούς που ζητούσαν δουλειά, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, δύο από τους συλληφθέντες είχαν “στείλει e-mails στην Μοσάντ (ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών) με αίτημα να εργαστούν για λογαριασμό της”.
Από τότε που άρχισε η οικονομική κατάρρευση, η λίρα Λιβάνου έχασε άνω του 95% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο και πάνω από 4 στους 5 Λιβανέζους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τον Ιανουάριο του 2022, 21 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας που είχε στόχο την εξάρθρωση 17 δικτύων διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ