Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ Μοχάμαντ Αφίφ διέψευσε σήμερα, Τρίτη (01.10.24) ότι στρατεύματα του Ισραήλ έχουν εισέλθει στο έδαφος του Λιβάνου και προειδοποίησε πως τα πλήγματα που κατάφερε η οργάνωσή του μερικές ώρες νωρίτερα στο Τελ Αβίβ ήταν «μόνο η αρχή».
Σε γραπτή δήλωσή του προς το Reuters, ο Αφίφ δήλωσε πως η Χεζμπολάχ δεν έχει εμπλακεί σε «απ’ ευθείας χερσαίες συγκρούσεις» με ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο, όμως θα ήταν έτοιμη να το πράξει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όλοι οι σιωνιστικοί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις κατοχής εισήλθαν στο Λίβανο είναι ψευδείς», ανέφερε επίσης ο Αφίφ στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera. «Δεν υπήρξε άμεση σύγκρουση επί του εδάφους» με ισραηλινά στρατεύματα, πρόσθεσε.
Εξάλλου εκπρόσωπος των κυανοκράνων του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι καμιά ισραηλινή επιδρομή δεν έχει διαπιστωθεί «προς το παρόν» στο νότιο Λίβανο.
«Δεν υπάρχει ένδειξη χερσαίας επιδρομής προς το παρόν», διευκρίνισε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα το μεσημέρι τους κατοίκους 27 οικισμών του νοτίου Λιβάνου να τους εκκενώσουν «αμέσως» και να κατευθυνθούν προς βορρά ώστε να μην παγιδευτούν στις μάχες με τη Χεζμπολάχ.
«Ο ισραηλινός στρατός δεν θέλει να σας κάνει κακό και για την ασφάλειά σας πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως από τα σπίτια σας. Όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη, σε εγκαταστάσεις και σε μέσα μάχης της Χεζμπολάχ βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο», έγραψε ο Αβιτσάι Αντράι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σε μήνυμά του στα αραβικά που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Telegram.
Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ
Σειρήνες ήχησαν σήμερα το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο.
«Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά τη ρίψη βλημάτων προερχομένων από τον Λίβανο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.
Στο Τελ Αβίβ μία δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι άκουσε εκρήξεις από κοντινή περιοχή, οι οποίες μπορεί να οφείλονταν στην αναχαίτιση βλημάτων από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα.
Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, δήλωσε ότι έκρηξη ακούστηκε στο Τελ Αβίβ και ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή.
Rocket Alert [12:02:56] (1):
— ILRedAlert (@ILRedAlert) October 1, 2024
• Confrontation Line — Metulla
Population: 1,600 pic.twitter.com/1xNhKk4Mh0
Σύμφωνα με την αστυνομία, την οποία επικαλέστηκε το AFP, ένας άνδρας που τραυματίστηκε από θραύσματα οβίδας δέχθηκε φροντίδες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
A missile fired by Hezbollah at Israel fell directly in Kfar Qassem, an Arab village in central Israel, after Hezbollah once again fired projectiles at central Israel.
— Israel Defense Forces (@IDF) October 1, 2024
Hezbollah doesn’t care who, or how. They only care about harming Israelis. pic.twitter.com/VHIRdFX3b7
Η ισραηλινή αστυνομία πρόσθεσε ότι άλλο βλήμα έπεσε κοντά στη διασταύρωση του Εγιάλ, σε πολυσύχναστο δρόμο κυκλοφορίας στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Reports of a rocket imapct near the Horeshim Interchange in central Israel, following rocket fire from Lebanon. https://t.co/jNkeGqlPaB pic.twitter.com/fcKKA7hGTf
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 1, 2024
Πολλές χώρες οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους
Πολλές χώρες οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους που διαμένουν στον Λίβανο, με πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να αποπλέει από τη νοτιοανατολική Γαλλία για τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, όπου θα λάβει θέση «προληπτικά» για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για την απομάκρυνση Γάλλων πολιτών, ανακοίνωσε το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.
Το γαλλικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο σκάφος (PHA) θα χρειαστεί «πέντε με έξι ημέρες» για να φτάσει στη ζώνη αυτή της ανατολικής Μεσογείου από το λιμάνι της Τουλόν. Περίπου 23.000 Γάλλοι ή Γαλλολιβανέζοι είναι εγκατεστημένοι στον Λίβανο.
Η Γερμανία απέστειλε χθες στρατιωτικό αεροσκάφος στη Βηρυτό για να απομακρύνει κυρίως εργαζομένους στην πρεσβεία της Γερμανίας στον Λίβανο και τις οικογένειές τους. Επίσης θα πρέπει να επαναπατριστούν εργαζόμενοι σε γερμανικές οργανώσεις, όπως και οι οικογένειές τους, και πολίτες που κινδυνεύουν για ιατρικούς λόγους. Περίπου 1.800 Γερμανοί πολίτες έχουν καταχωρισθεί από το τμήμα αντιμετώπισης κρίσεων της διπλωματικής εκπροσώπησης στον Λίβανο.
Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης χθες το βράδυ ότι μίσθωσε εμπορική πτήση για τους πολίτες της που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πτήση αυτή θα αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού. Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη 700 στρατιωτών στην Κύπρο προκειμένου να προετοιμάσουν πιθανή απομάκρυνση των πολιτών του από τον Λίβανο.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες επίσης ότι έχει κάνει κράτηση 800 θέσεων σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει τους πολίτες του να φύγουν από τον Λίβανο. Περίπου 45.000 Καναδοί βρίσκονται στη χώρα αυτή και η επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Ο καναδικός στρατός προετοίμασε μέσα έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, αν οι εμπορικές πτήσεις διακοπούν.
«Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να εισβάλει στον Λίβανο»
Το Ισραήλ «δεν προτίθεται να εισβάλει στον Λίβανο», ούτε να μείνει εκεί «επί μήνες», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Γαλλία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι χερσαίες δυνάμεις του πέρασαν στη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα για να πλήξουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εισβάλουμε στον Λίβανο. Να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε το 1982», όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον νότιο Λίβανο από όπου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε το 2000, δήλωσε ο πρεσβευτής Τζόσουα Ζάρκα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France inter.
«Δεν γνωρίζω αν είναι ζήτημα ωρών ή ημερών, αλλά σίγουρα όχι μηνών», συνέχισε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
Το Ισραήλ μιλάει για στοχευμένες χερσαίες επιδρομές
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι ξεκίνησε «εντοπισμένες χερσαίες επιδρομές» σε χωριά του νότιου Λιβάνου, ισχυριζόμενος ότι στόχος του είναι το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.
Μετά το βαρύ πλήγμα που επέφεραν στη Χεζμπολάχ την Παρασκευή, όταν δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν πως δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος εναντίον του φιλοϊρανικού κινήματος.
«Η ιδέα είναι πραγματικά να αναγκάσουμε τη Χεζμπολάχ να μην βρίσκεται πλέον κατά μήκος των συνόρων», σημείωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής. «Ο στόχος δεν είναι να εισβάλουμε σε όλο τον Λίβανο, ούτε να εισβάλουμε σε όλο τον νότιο Λίβανο, αλλά να καθαρίσουμε ένα μέρος του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων μας, διευκρίνισε.