Κόσμος

Λίβανος: Η Ε.Ε καλεί τον Χαρίρι να επιστρέψει στην χώρα – “Μήνυμα” προς την Σαουδική Αραβία

Κάλεσμα προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να επιστρέψει στην χώρα απηύθυνε η Ε.Ε. Παράλληλα τονίζει πως εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε ανάμιξη της Σαουδικής Αραβίας, θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Χαρίρι και οι συνέπειές της έχουν φέρει τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τον αντίπαλό του στην περιοχή, τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

«Καλούμε πρώτα από όλους τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρωθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και στο τι μπορούν να κάνουν για τους πολίτες του, τον πρωθυπουργό Χαρίρι να επιστρέψει και η κυβέρνηση ενότητας…να εστιάσει στα επιτεύγματα της χώρας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα δεχθεί αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών Τζιμπράν Μπασίλ.

“Μήνυμα” προς την Σαουδική Αραβία

«Περιμένουμε να μην υπάρχει καμία εξωτερική παρέμβαση σε αυτή την εθνική ατζέντα. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί να εισαχθούν στο Λίβανο περιφερειακές διενέξεις», πρόσθεσε, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εξήρε παράλληλα τις επιτυχίες της λιβανέζικης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Χαρίρι.

Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκανε έκκληση «κατά της όποιας παρέμβασης» στην κρίση στον Λίβανο, ενώ ο ομόλογός του της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι ο Χαρίρι πρέπει να επιστρέψει στην χώρα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837