Δευτέρα, 21 Οκτ.
18oC Αθήνα

Λίβανος: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Οι υπερβολικοί όροι του Ισραήλ

Λίβανος: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Οι υπερβολικοί όροι του Ισραήλ
REUTERS/Janis Laizans

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με φόντο την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ σήμερα (21.10.2024) στη Βηρυτό.

Μπορεί οι δύο πλευρές να βρίσκονται πλέον σε ανοικτό πόλεμο, όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος, Έιμος Χόχσταϊν είπε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για μια διευθέτηση «το ταχύτερο δυνατό» της σύγκρουσης Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Σε δήλωση στους δημοσιογράφους, έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου» να συνδέει την τύχη του «με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή».

Ο Έιμος Χόχσταϊν είπε πως το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ που έθεσε τέλος στον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006 παραμένει η βάση για μια κατάπαυση του πυρός, αλλά χρειάζονται περισσότερα από απλές δεσμεύσεις εκ μέρους των εμπολέμων.

«Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701», δήλωσε ο Χόχσταϊν. Ωστόσο, «το απλό γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετό», πρόσθεσε. Το ψήφισμα προβλέπει πως μόνο ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι υπερβολικοί όροι του Ισραήλ

Από την πλευρά του, το Ισραήλ παρέδωσε στις ΗΠΑ ένα έγγραφο με τους όρους που θέτει προκειμένου να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση με την Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Axios, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς και δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ ζήτησε, μεταξύ άλλων, να επιτρέπεται σε ισραηλινά αεροσκάφη να επιχειρούν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου αλλά και να έχουν άνευ περιορισμών άδεια για επιχειρήσεις αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, με στόχο την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών και βάσεων στα σύνορα με το Ισραήλ. 

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios, ότι οι απαιτήσεις του Ισραήλ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά του Λιβάνου αλλά ούτε και από την διεθνή κοινότητα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις