Παρασκευή, 27 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Λίβανος: Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – 8 τραυματίες

Λίβανος: Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – 8 τραυματίες
AP Photo/Leo Correa

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση της Χεζμπολάχ με αντιαρματικές ρουκέτες στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, το πρωί της Πέμπτης (19.9.24.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ μετά το μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές και walkie talkie μελών της στον Λίβανο.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το νοσοκομείο Rambam στη Χάιφα το νοσοκομείο Ziv στη Σαφέντ δέχθηκε οκτώ τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, δεν ήχησαν σειρήνες πριν την επίθεση της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ραμίμ. Με τη σιιτική οργάνωση να υποστηρίζει ότι έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού.

Από τη νέα σειρά εκρήξεων στον Λίβανο σε walkie talkie και κινητά τηλέφωνα, ορισμένα εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν από μέλη της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 450.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολάχ αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται από την Χεζμπολάχ στο Τσιχίν, την Ταϊμπέχ, την Μπλίντα, τη Μέις αλ-Τζαμπάλ Αϊταρούν και το Καφρ Κιλά στον νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, οπλοστάσιο της οργάνωσης χτυπήθηκε από ισραηλινό drone.

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την Τετάρτη πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου είναι στην πράξη καθημερινές οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να φύγουν και στις δύο πλευρές της μεθορίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι. 

«Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Γκαλάντ από βάση της πολεμικής αεροπορίας. Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βηρυτό, walkie talkie εξερράγησαν ταυτόχρονα την Τετάρτη στα νότια προάστια, τη στιγμή που γίνονταν οι κηδείες τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ τα οποία έχασαν τη ζωή τους την προηγουμένη εξαιτίας εκρήξεων βομβητών, ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Οι νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους στις κηδείες και πολλοί έσπευσαν να καλυφθούν.

Την Τρίτη, οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί η ισλαμιστική οργάνωση, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 ως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Συνολικά, από τις εκρήξεις των δύο τελευταίων ημερών, σκοτώθηκαν 32 μέλη της Χεζμπολάχ, όπως παραδέχθηκε η οργάνωση.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο στα σύνορα, για να υποστηρίξει τη Χαμάς, όπως τονίζει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις