Παρασκευή, 27 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Λίβανος: Νεκρός ο διοικητής της μονάδας drone της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό

Λίβανος: Νεκρός ο διοικητής της μονάδας drone της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό
Φωτογραφία Reuters - Louisa Gouliamaki

Σε μία νέα και απόλυτα «στοχευμένη» επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στη Βηρυτό, προχώρησε σήμερα (26.09.2024) το Ισραήλ, με στόχο και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ κατάφερε να εξουδετερώσει τον διοικητή της μονάδας drone της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τον Μοχάμεντ Σρουρ ή Άμπου Σάλεχ, και ακόμη έναν άνθρωπο χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του.

Από την σημερινή ισραηλινή επίθεση, τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, με μία γυναίκα να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Το Ισραήλ συνεχίζει το «λουτρό αίματος» στον Λίβανο με σκοπό να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά του για να επιστρέψουν εκεί οι 70.000 κάτοικοι που εκτοπίστηκαν όταν ξεκίνησε η καθημερινή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ.

Δείτε ντοκουμέντα από τη σημερινή επίθεση:

Οι νέες επιθέσεις που εξαπολύει την τελευταία εβδομάδα το Ισραήλ στον Λίβανο, είναι οι πιο αιματηρές που έχουν γίνει τα τελευταία 35 χρόνια, από την ημέρα δηλαδή που τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος στην περιοχή. Κτίρια έχουν γκρεμιστεί, κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τα νοσοκομεία έχουν ξεχειλίσει από τραυματίες.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Λιβάνου άκουσαν σήμερα την ισχυρή έκρηξη και είδαν ένα σύννεφο καπνού που κάλυψε όλη την πόλη.

Τις μάχες ξεκίνησε το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου πριν από έναν χρόνο, ως μία ένδειξη αλληλεγγύης προς την Χαμάς που ξεκίνησε τον πόλεμο με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Ισραήλ θέλοντας να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενίσχυσε τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, στις οποίες τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 223 τραυματίστηκαν.

Από τη Δευτέρα, οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που πλέον «ονομάστηκαν» ως οι πιο αιματηρές που έχουν γίνει στον Λίβανο, από την ημέρα που τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος (1975-1990).

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο κάτοικοι του Λιβάνου έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ τα νοσοκομεία έχουν ξεχειλίσει από τραυματίες.

Οι σκληρές κινήσεις του Ισραήλ έρχονται μία εβδομάδα μετά την έκρηξη των βομβητών και των Walkie Talkie των μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες.

Σαν απάντηση η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών στα ισραηλινά εδάφη.

Το Ισραήλ βάζει τη Μέση Ανατολή στα όρια της γενικευμένες ανάφλεξης μιας και χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας δήλωσε πως είναι πιθανή μία χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς, ανήκουν σε δίκτυο ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Η ελπίδα για εκεχειρία

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα για κατάπαυση των πυρών ώστε να να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει συνταράξει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της εκεχειρίες είναι το κατά πόσον το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.

«Ελπίζουμε πως ναι, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα μία εκεχειρία», απάντησε ο Μικάτι  σε σχετική ερώτηση του Reuters.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που έχουν τοποθετηθεί από την Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Ζανίν-Χένις Πλάσχερτ, χαιρέτισε σήμερα το αίτημα για άμεση εκεχειρία που θα διαρκέσει 21 ημέρες ώστε να υπάρξει χώρος για διπλωματικές λύσεις.

Φωτογραφίες Reuters – Mohamed Azakir

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις