Σάββατο, 28 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τύρο – Νεκροί ακόμα δύο διοικητές της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τύρο – Νεκροί ακόμα δύο διοικητές της Χεζμπολάχ
Reuters

Την ώρα που η τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, παραμένει άγνωστη το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων της Χεζμπολάχ σε Βηρυτό και Τύρο. Κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον άρον με όποιο τρόπο μπορούν τις βομβαρδισμένες περιοχές του Λιβάνου.

Ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οικογένειες σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή που σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ.

Νέες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σήμερα Σάββατο (28.9.2024), λίγες ώρες μετά τα σφοδρά πλήγματα της Παρασκευής που είχαν στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Καπνός εθεάθη να υψώνεται από τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτό σήμερα έπειτα από πλήγμα στην περιοχή, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο κρότος μιας έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, πρόσθεσε.

Παράλληλα Λιβανέζος βουλευτής δήλωσε στο Reuters ότι η ορεινή πόλη Μπαμντούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, επλήγη από ισραηλινή επιδρομή νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο Μαρκ Ντάου, που είναι ο βουλευτής της περιοχής πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι. «Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία. Αυτός ο πατέρας έξι παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, λέει ότι δεν έχει «πού να πάει» αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προανήγγειλε ότι θα βομβάρδιζε τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ που κρύβονταν στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν τη συγκεκριμένη συνοικία.

 

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Τύρου.

IDF: Σκοτώσαμε άλλους δύο διοικητές της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος.

Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε πηγή από το λιβανέζικο κίνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε το βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε το βόρειο Ισραήλ μετά τα πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Με εκτόξευση ρουκετών εναντίον του βορείου Ισραήλ απάντησε η Χεζμπολάχ το πρωί του Σαββάτου (28.9.24) στους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν τη Βηρυτό.

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών Fadi-1 εναντίον του κιμπούτζ Καμπρί στη Δυτική Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ.

Όπως μεταδίδουν οι «Times of Israel», παρά τους ισχυρισμούς της σιιτικής οργάνωσης, δεν ήχησαν σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στο Καμπρί το πρωί του Σαββάτου.

 

 

Δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το πρωί εναντίον της περιοχής Σαφέντ, ενώ πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον περιοχών στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σύμφωνα με ισραηλινές πηγές είναι νεκρός από τους βομβαρδισμούς, αλλά με τη σιιτική οργάνωση να υποστηρίζει ότι είναι σώος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις