Κόσμος

Λίβανος: Ο επιχειρηματίας Νατζίμπ Μικάτι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, αφού οι δύο προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα για να ξεκινήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να βγάλουν τη χώρα από την πρωτοφανή κοινωνικοοικονομική κρίση.

Στις υποχρεωτικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις που είχε ο Αούν, ο Μικάτι έλαβε τη στήριξη 72 βουλευτών ενώ 42 απέφυγαν να ταχθούν υπέρ του. Στις 15 Ιουλίου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι είχε επιστρέψει την εντολή, καθώς απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, εννέα μήνες μετά τον διορισμό του σε αυτήν τη θέση.

Ο 65χρονος Μικάτι είπε ότι στόχος του είναι να εργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το γαλλικό σχέδιο για τη διάσωση της χώρας. «Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδί και δεν μπορώ να κάνω θαύματα… αλλά έχω μελετήσει την κατάσταση για κάποιο διάστημα και έχω διεθνείς εγγυήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ευχαρίστησε επίσης τους βουλευτές που τον πρότειναν και εξέφρασε την ελπίδα πως όσοι δεν το έκαναν θα συνεργαστούν τελικά μαζί του για την εξεύρεση λύσεων.

Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ικανής να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ξένη βοήθεια.

Ο Μικάτι, ένας σουνίτης πολιτικός και επιχειρηματίας, που κατάγεται από την Τρίπολη, θεωρείται σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Λίβανο.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά την περιουσία του στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει αναλάβει άλλες δύο φορές την πρωθυπουργία, το 2005 και το 2011.Ο Χαρίρι και η κοινοβουλευτική ομάδα του στήριξαν τον Μικάτι, όπως επίσης και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μμε, πριν λάβει την εντολή, ο Μικάτι δεσμεύτηκε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 28 Απριλίου
Ο 60χρονος Κάρνεϊ, χωρίς εμπειρία στην πολιτική, χωρίς να έχει διατελέσει ποτέ βουλευτής ή υπουργός, καλείται να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπό τη σκιά των απειλών Τραμπ.
O πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ
Οι αρχές των ΗΠΑ απέλασαν Γάλλο ερευνητή επειδή είχε επικριτικά μηνύματα για τον Τραμπ στο κινητό του
Του απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ επειδή βρήκαν προσωπικά του μηνύματα στο πλαίσιο συνομιλιών του με συναδέλφους επικριτικά προς την πολιτική του Τραμπ απέναντι στην έρευνά του
Παρευρισκόμενος βιντεοσκοπεί με το κινητό του μία ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ