Περισσότερα από 350 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στη μεγαλύτερη φυλακή που διαθέτει ο Λίβανος.
Από τα 956 διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη φυλακή Ρουμιέ, καταγράφηκαν «352 θετικά κρούσματα» της νόσου Covid-19, ανέφεραν σε ανακοίνωση οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας (ISF).
Η Ρουμιέ, η μεγαλύτερη του Λιβάνου, που βρίσκεται ανατολικά της Βηρυτού, φιλοξενεί σχεδόν 4.000 κρατούμενους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος της χωρητικότητάς της.
Επτά ασθενείς νοσηλεύτηκαν, αλλά «όλοι όσοι είναι στη φυλακή βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και η υγεία τους δεν διατρέχει κίνδυνο», συμπλήρωσε η ανακοίνωση της ISF, που υπογράμμισε ότι οι κρατούμενοι έχουν την άδεια να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους.
Τις τελευταίες ημέρες, συγγενείς κρατουμένων διαδηλώνουν ζητώντας την αποφυλάκιση τους προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση μολύνσεων.
Σήμερα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις κατοικίες του προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, και του πρώην πρωθυπουργού και κεντρικής πολιτικής προσωπικότητας Σαντ Χαρίρι.
«Ο γιος μου έχει την Covid, είναι άρρωστος και κανείς δεν νοιάζεται, απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση, στους υπουργούς, στους βουλευτές», τόνισε η Ιμπτισάμ Γιουσέφ, μια από τις διαδηλώτριες.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν να ψηφίσουν έναν αμφιλεγόμενο νόμο «γενικής αμνηστίας», που έχει τροποποιηθεί πολλάκις, ο οποίος θα μπορούσε να ωφελήσει διαφορετικούς τύπους κρατουμένων, αλλά ποτέ δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο λόγω διαφωνιών.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα, κρατούμενοι απειλούν με ανταρσία, απαιτώντας προληπτικά μέτρα για την υγεία και αμνηστία.
Η Βουλή πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και ο νόμος περί αμνηστίας θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Οι συνθήκες κράτησης στο Λίβανο, ειδικά στη Ρουμιέ, επικρίνονται από ΜΚΟ για τις ελλείψεις υγιεινής και υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Βηρυτού, Μελχέμ Χαλάφ, είχε ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων στη φυλακή, μιλώντας πρόσφατα για μια «ανθρωπιστική βόμβα», ζητώντας «άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Λίβανος έχει καταγράψει επίσημα 30.838 μολύνσεις κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 315 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ