Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα παρουσιάζει ο Λίβανος. Από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, η χώρα έχει παρουσιάσει οικονομική ζημιά ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων.
Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που βγήκε στη δημοσιότητα σήμερα (14.11.2024) αποκαλύπτει το πόσο σε δεινή θέση βρίσκεται ο Λίβανος από την ημέρα που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δηλαδή από τις 8 Οκτωβρίου 2024 μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 2024.
Πάνω από 99.209 σπίτια υπέστησαν ζημιές με 18% από αυτές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σχεδόν το 81% των νοικοκυριών που επλήγησαν βρίσκονται κυρίως στον νότο της χώρας, στις περιφέρεις της Τύρου, της Ναμπατίγια, της Σιδώνας, της Μπιντ Τζμπέιλ ή ακόμη και της Μαρτζαγιούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πέρα από τα σπίτια, η σύγκρουση προκάλεσε επίσης οικονομικές απώλειες 5,1 δισ. δολαρίων κυρίως στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ξενοδοχειακή βιομηχανία και τη γεωργία, αναφέρει η Τράπεζα.
Όσον αφορά τις οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν στα κτίρια, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τις υπολογίζει σε 3,4 δισ. δολάρια.
Όπως είναι λογικό οι επιπτώσεις των αιματηρών συγκρούσεων δεν τελειώνουν εκεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί επίσης ότι η σύγκρουση μείωσε την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2024 κατά τουλάχιστον 6,6%.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έγιναν σε μία περίοδο που ο Λίβανος και τα 6 εκατ. κάτοικοί του δοκιμάστηκαν από την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση από το 2019.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024 η σύγκρουση μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο, με καθημερινούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού κατά των προπυργίων της Χεζμπολάχ.
«Αυτό προστίθεται σε 5 χρόνια ισχυρής οικονομικής συρρίκνωσης στον Λίβανο», υπενθυμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφερομένη στην οικονομική κατάρρευση στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα από το 2019.
«Ο Λίβανος χάνει το ισοδύναμο 15 ετών οικονομικής ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός για τον πόλεμο σε συνδιασμό με την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.