Τρίτη, 1 Οκτ.
25oC Αθήνα

Λίβανος: Πύραυλοι της Χεζμπολάχ χτύπησαν το Ισραήλ – Ο IDF κινείται στα ανατολικά

Λίβανος: Πύραυλοι της Χεζμπολάχ χτύπησαν το Ισραήλ – Ο IDF κινείται στα ανατολικά
REUTERS/Ali Alloush

Σειρήνες ήχησαν σήμερα (01.10.24) το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο.

«Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά τη ρίψη βλημάτων προερχομένων από τον Λίβανο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Στο Τελ Αβίβ μία δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι άκουσε εκρήξεις από κοντινή περιοχή, οι οποίες μπορεί να οφείλονταν στην αναχαίτιση βλημάτων από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα.

Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, δήλωσε ότι έκρηξη ακούστηκε στο Τελ Αβίβ και ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο κεντρικό Ισραήλ, σημειώνουν οι γιατροί. Η υπηρεσία ασθενοφόρου Magen David Adom αναφέρει ότι περιέθαλψε έναν 54χρονο οδηγό λεωφορείου και έναν άλλο οδηγό, 31 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. Ο οδηγός του λεωφορείου χτυπήθηκε από σκάγια στο κεφάλι, λέει η MDA.

Ένας από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ έπληξε τον αυτοκινητόδρομο Route 6 κοντά στο Kafr Qasim.

Επιβεβαιώνει το χτύπημα η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ, λέγοντας ότι εκτόξευσε πυραύλους «Fadi-4» στη βάση Glilot κοντά στην Herzliya, όπου βρίσκεται η Μονάδα 8200 του IDF και το αρχηγείο της Μοσάντ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται ανατολικά

Σε αρκετά χωριά στον ανατολικό Λίβανο προωθούνται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σήμερα Τρίτη όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με την Χεζμπολάχ να συνεχίζει την τακτική εκτόξευσης πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει η ισραηλινή αντικατασκοπεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF), πρόκειται για περιοχές του Λιβάνου στις οποίες διατηρεί τρομοκρατικές δομές η Χεζμπολάχ.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, επέμεινε ότι πρόκειται για «περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές κατά μήκος των βόρειων συνόρων απέναντι στην απειλή της Χεζμποπλάχ. Αυτές οι τοπικά στοχευμένες επιδρομές θα έχουν στόχο προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτζ και κοινότητες στα βόρεια σύνορά μας».

Ο Λίβανος ζει μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με «μία από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του», εκτίμησε σήμερα ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος μαζί με τον ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκατ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Περίπου ένα εκατομμύριο του πληθυσμού μας εκτοπίστηκε λόγω του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου», τόνισε ο Μικάτι, προσθέτοντας ότι «απευθύνουμε έκτακτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερης βοήθειας για τους εκτοπισμένους».

Ο Μικάτι συναντήθηκε σήμερα με τον συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, τον Ίμραν Ρίζα, και μαζί ζήτησαν να συγκεντρωθούν 426 εκατ. δολάρια για την παροχή βοήθειας στους αμάχους.

«Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για τον Λίβανο Ίμραν Ρίζα απηύθυναν έκτακτη έκκληση 426 εκατ. δολαρίων προκειμένου να κινητοποιηθούν επειγόντως πόροι για τους αμάχους που έχουν επηρεαστεί από την κλιμάκωση της σύγκρουσης η οποία οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο» ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις