Σάββατο, 23 Νοε.
13oC Αθήνα

Λίβανος: “Η Σαουδική Αραβία ανάγκασε τον Χαρίρι να παραιτηθεί” καταγγέλει η Χεζμπολάχ

Λίβανος: “Η Σαουδική Αραβία ανάγκασε τον Χαρίρι να παραιτηθεί” καταγγέλει η Χεζμπολάχ

Για εξαναγκασμό του πρωθυπουργού του Λιβάνου να παραιτηθεί κατηγορεί ανοιχτά την Σαουδική Αραβία η Χεζμπολάχ.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χάσαν Νασράλαχ, κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι λυπάται για την απόφαση αυτή.

«Είναι σαφές ότι η παραίτηση ήταν μία σαουδαραβική απόφαση , η οποία σαουδαραβική απόφαση που επιβλήθηκε στο Σάαντ αλ-Χαρίρι. Αυτή δεν ήταν ούτε η πρόθεση, ούτε η βούληση, ούτε η απόφασή του», δήλωσε ο Νασράλαχ σε τηλεοπτικό του μήνυμα κατά το οποίο απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο για ηρεμία και υπομονή .

Ο Νασράλαχ δήλωσε επίσης ότι είναι δικαιολογημένο να θέσει το ερώτημα εάν ο Σάαντ Χαρίρι τελεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Σαουδική Αραβία και πρόσθεσε ότι τα μέλη της λιβανικής ηγεσίας τον περιμένουν να επιστρέψει στον Λίβανο την Πέμπτη, «εάν του επιτραπεί».

Δεν δέχεται την παραίτηση ο πρόεδρος του Λιβάνου

Ο Λίβανος έχει μπει σε μια νέα φάση βαθιάς κρίσης, αφού ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι ανακοίνωσε ξαφνικά το Σάββατο (04.11.2017) την παραίτησή του. Αιτία είναι όπως είπε οι φόβοι για την ζωή του, γι αυτό και την ανακοίνωση την έκανε από την Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν όμως δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι, καθώς περιμένει να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Ο Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία και χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, από άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του.

Δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχός του και με το να αρνείται να αποδεχτεί άμεσα την παραίτησή του, ο πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο αυτό.

“Καμία απόπειρα δολοφονίας” διαμηνύει ο στρατός

Ο λιβανέζικος στρατός ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια μέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει πέραν των συνεχιζόμενων συλλήψεων και ερευνών δεν αποκάλυψαν “την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα”.

Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Ο Χαρίρι επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία, έναν πολιτικό εχθρό του Ιράν και της Χεζμπολάχ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Ιράν: Ανυπόστατες κατηγορίες που προκαλούν ένταση στην περιοχή

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού του Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

“Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των Σιονιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή”, ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί.

“Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο”.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις