Τετάρτη, 18 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Λίβανος: Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ
Φωτογραφία Reuters - Mohamed Azakir

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε χθες (17.09.2024) στον Λίβανο όταν βομβητές που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σκοτώνοντας 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλους 4.000.

Η εταιρεία «Gold Apollo» από την Ταϊβάν που σύμφωνα με την New York Times είχε κατασκευάσει τους βομβητές που εξερράγησαν ταυτόχρονα κατά μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα πως οι συσκευές έχουν έδρα κατασκευής την Ουγγαρία.

«Τους βομβητές AR-924 κατασκεύασε η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα τη Βουδαπέστη στην οποία η ταϊβανέζικη εταιρεία είχε δώσει την άδεια να χρησιμοποιεί το εν λόγω σήμα», έγραψε στην ανακοίνωσή της, η «Gold Apollo».

Ο πρόεδρος της «Gold Apollo» δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμβόλαιο με έναν Ευρωπαίο διανομέα για τη χρήση της επωνυμίας «Gold Apollo», αν και δεν έδωσε το όνομα του διανομέα.

Με αυτόν τον τρόπο διέψευσε κατηγορηματικά τα άρθρα των New York Times που ανέφεραν πως η συγκεκριμένη εταιρεία δημιούργησε τους βομβητές.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο ομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Πηγές από τον Λίβανο έβαλαν στον στόχαστρο την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας «Μοσάντ» λέγοντας πως αυτοί έβαλαν εκρηκτικά στους 5.000 βομβητές που «έσκασαν» στα χέρια της Χεζμπολάχ.

«Η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ Μοσάντ τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις», δήλωσε στο Reuters η ανώτερη λιβανική πηγή ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ πως είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και «υποσχέθηκε» πως «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από την εγκληματική επίθεση.

Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 χρόνων ενώ δύο πηγές ασφαλείας ανακοίνωσαν πως ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για εκρήξεις στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας».

Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Το χρονικό της επίθεσης

Η απίστευτη επίθεση έγινε χθες όταν οι βομβητές που έφεραν οι μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν. Στο σημείο επικράτησε πανικός αφού οι εκρήξεις δεν είχαν σταματημό.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν να βγαίνει καπνός από τις τσέπες των ανθρώπων, τραυματίες να ζητούν βοήθεια και θύματα να αφήσουν την τελευταία τους ανάσα στη μέση του δρόμου.

Ασθενοφόρα κατέκλυσαν αμέσως τους δρόμους και μετέφεραν τους τραυματίες και τους νεκρούς.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι και 4.000 τραυματίες, 400 από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις