Τρίτη, 8 Οκτ.
24oC Αθήνα

Λίβανος: «Το Ισραήλ δεν εγγυήθηκε ότι δεν θα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού»

Λίβανος: «Το Ισραήλ δεν εγγυήθηκε ότι δεν θα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού»
REUTERS/Mohamed Azakir

Οι αεροπορικές επιδρομές και εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες στο νότιο Λίβανο εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Βηρυτό.

Μπορεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Κασέμ Ναΐμ, να δήλωσε σήμερα (08.10.2024) ότι η οργάνωσή του «ανυπομονεί για συγκρούσεις με το Ισραήλ» ωστόσο στην Βηρυτό κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου.

 Ειδικότερα, ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει λάβει μόνο «δεσμεύσεις» αλλά καμία σαφή «εγγύηση» ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού, που βρίσκεται κοντά στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

REUTERS/Mohamed Azakir

Οι αρχές «θέλουν να διατηρήσουν σε λειτουργία τους τερματικούς σταθμούς σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, πρώτα και κύρια το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο (ισραηλινός) εχθρός δεν νοιάζεται ούτε για ζωές αμάχων ούτε για πολυκατοικίες (…) πώς θα έδινε εγγυήσεις;» Έπειτα από «διεθνείς επαφές», η Βηρυτός πήρε «δεσμεύσεις», είπε, σημειώνοντας ωστόσο: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ σαφών εγγυήσεων και δεσμεύσεων».

Χθες, Δευτέρα, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση στο αεροδρόμιο ή σε δρόμους που οδηγούν σε αυτό, κυρίως για να επιτραπεί σε όσους επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο. Καθημερινά, παρά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στόχο περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο, ο κρατικός αερομεταφορέας του Λιβάνου εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο Χαμίε απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες ότι αποστέλλονται όπλα στη Χεζμπολάχ μέσω του λιβανικού αεροδρομίου και συνοριακών περασμάτων. «Το αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι είναι υπό τη νομική δικαιοδοσία του Λιβάνου, τα τελωνεία, η γενική ασφάλεια, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας και ο στρατός συνεργάζονται εκεί», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροσκάφος ή αεροπλάνο που μεταφέρει όπλα πρέπει να λάβει πρωτύτερη άδεια από τον στρατό».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις