Site icon NewsIT

Λίβανος: Το πλήγμα στη Βηρυτό «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» προειδοποιεί το Ιράν – Σε επιφυλακή για αντίποινα Ισραήλ και ΗΠΑ

27.09.2024 | 21:55
Λίβανος: Το πλήγμα στη Βηρυτό «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» προειδοποιεί το Ιράν – Σε επιφυλακή για αντίποινα Ισραήλ και ΗΠΑ

Smoke rises above buildings in Beirut, Lebanon September 27, 2024, in this still image obtained from social media video. SOCIAL MEDIA/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

  •  

Το ισραηλινό πλήγμα στην πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει για το χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» στη Βηρυτό, θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

Η απόφαση για την εξόντωση του Νασράλα είχε ληφθεί από τη Δευτέρα και τώρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ήταν γνωστό πως ένα τέτοιο χτύπημα θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ: Ο στρατός ζητά την εκκένωση «συγκεκριμένων κτιρίων» στη Βηρυτό

Για πρώτη φορά το βράδυ της Παρασκευής (27/9/24), ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να εκκενωθούν αμέσως συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Την ανακοίνωση αυτή ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν καταγγέλλει ότι το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό με αμερικανικές βόμβες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες (σ.σ. τις αποκαλούμενες «bunker busters» για την καταστροφή καταφυγίων) κατά την επίθεση της Παρασκευής στη Βηρυτό.

«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε ο ιρανός ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ ήταν στόχοι του ισραηλινού πλήγματος στο αρχηγείο της οργάνωσης, στα προάστια της Βηρυτού, δήλωσε υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να πει με σιγουριά εάν σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

«Δεν είχε ενημερωθεί η Ουάσινγκτον»

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για το πλήγμα στη Βηρυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν ενώ ο Όστιν πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπειτα από μια επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Συναγερμός για αντίποινα σε όλες τις πρεσβείες του Ισραήλ

Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί το επίπεδο ασφαλείας σε όλες τις πρεσβείες του Ισραήλ, σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ ο στρατός του Λιβάνου, έχει στήσει φράχτη ασφαλείας γύρω από την Αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, φοβούμενος επιθέσεις από υποστηρικτές της Χεσμπολάχ.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, κάνει έκκληση σε όλους τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν με την επόμενη πτήση από το Λίβανο.

ΟΗΕ: «Κάποιος να σταματήσει τον Νετανιάχου» γιατί οδηγεί την ευρύτερη περιοχή σε πόλεμο, λέει ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας – Τα όπλα δεν θα λύσουν τίποτα, λέει ο Σαουδάραβας ομόλογός του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή οδηγεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι, εκτός και αν κάποιος σταματήσει τον Νετανιάχου, σταματήσει αυτήν την κυβέρνηση, ο πόλεμος θα μας συμπεριλάβει όλους», είπε ο Αϊμάν Σαφάντι σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, είπε από την πλευρά του ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό αυξάνουν τον κίνδυνο να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Πιστεύουμε πολύ, πολύ, πολύ έντονα ότι είναι αναγκαία μια εκεχειρία, ότι τα όπλα δεν θα λύσουν τίποτα, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με στόχο την ειρήνη στην περιοχή και η ειρήνη είναι βαθιά ριζωμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», τόνισε.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, ο Νετανιάχου μίλησε επί μακρόν για την επιθυμία του να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και είπε ότι η χώρα του πολεμά σε επτά μέτωπα. «Ήταν ενδιαφέρον να δούμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου (…) να μην αναφέρει ούτε μια φορά την Παλαιστίνη, τους Παλαιστίνιους σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός. «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Χωρίς την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία εάν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό.

Ο Ιορδανός υπουργός συμφώνησε. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι όλοι εμείς είμαστε πρόθυμοι, αυτή τη στιγμή, να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ, εφόσον το Ισραήλ τερματίσει την κατοχή και επιτρέψει την ανάδυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ενός ανεξάρτητου κράτους. Όμως (ο Νετανιάχου) δημιουργεί κινδύνους επειδή απλώς δεν θέλει τη λύση των δύο κρατών», είπε ο Σαφάντι.

Tο Ιράν καταγγέλλει τις «σκανδαλώδεις απειλές» του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (28/9/24) ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τις «σκανδαλώδεις απειλές» του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προειδοποίησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ικανότητα της χώρας του να πλήξει το Ιράν.

«Είναι ιστορικό αίσχος να εμφανίζεται στα Ηνωμένα Έθνη ένας διαβόητος δολοφόνος και να δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές ότι θα εισβάλει σε άλλες χώρες και θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version