Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει δύσκολη με μια γυναίκα, η οποία αφού γλίτωσε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ ανέβασε μια φωτογραφία στα social media που έβγαλε από το παράθυρο του αεροπλάνου καθώς απογειωνόταν από τη Βηρυτό με το εξής μήνυμα: «Υπερήφανη που είμαι Λιβανέζα και μπορώ εν καιρώ πολέμου να ταξιδέψω με τον εθνικό μας αερομεταφορέα».
Καθώς το Ισραήλ κλιμάκωνε τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ, πριν από δύο εβδομάδες, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους στη χώρα.
Ο εθνικός αερομεταφορέας του Λιβάνου, η Middle East Airlines (MEA), παραμένει η μοναδική εταιρεία που εξυπηρετεί τη Βηρυτό παρά τους αυξανόμενους κινδύνους και τα προηγούμενα πλήγματα στους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης.
Η Άγα και οι κόρες της, ηλικίας 11 και 13 ετών, βρίσκονταν καθ΄οδόν προς το αεροδρόμιο όταν ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε τα παρακείμενα νότια προάστια της πρωτεύουσας, στις 27 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Το περιστατικό την κλόνισε. Ήταν «μια υπερβολικά τρομακτική εμπειρία», αφηγείται η Άγα προσθέτοντας ότι περίμενε να βρει την αίθουσα αναχωρήσεων στο χάος.
Αντίθετα όμως, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου την παρηγόρησαν όταν ξέσπασε σε κλάματα.
«Οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν συγγενείς σε αυτές τις περιοχές. Τους άκουγες να τους καλούν στο τηλέφωνο. Τους έβλεπες με δάκρυα στα μάτια», περιγράφει.
«Μα, τι χώρα!»
Καθώς το αεροπλάνο απογειωνόταν για την Κύπρο η Άγα πρόλαβε να βγάλει φωτογραφία τον λιβανέζικο κέδρο στο φτερό του αεροσκάφους εκφράζοντας τον θαυμασμό της στα social media.
«Αυτό το ίδιο αεροσκάφος θα επιστρέψει το ίδιο πλήρωμα σε μια εμπόλεμη ζώνη μέσα σε μερικές ώρες. Μα τι χώρα, τι λαός, τι αεροπορική εταιρεία!».
Η Άγα είναι μία από τους πολλούς Λιβανέζους που εξαίρουν την αεροπορική εταιρεία.
«Η MEA είναι το πιο σκληρό καρύδι από τις αεροπορικές εταιρείες στον πλανήτη», έγραψε πρόσφατα ένας χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κλιμάκωση της βίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, έχει προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 3.800 και τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου και πλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Παρά τους κινδύνους, αεροσκάφη τη MEA συνεχίζουν να προσγειώνονται και να απογειώνονται , όπως φαίνεται και από τη ροή των βίντεο του AFP από τα νότια προάστια.
Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει ισραηλινό πλήγμα από το παράθυρο του αεροπλάνου.
Εν πτήσει από τη Βηρυτό χθες Τρίτη (08.10.2024) μερικοί αγχωμένοι ταξιδιώτες ζητούσαν διαρκώς από το πλήρωμα του αεροπλάνου να τους επιβεβαιώσει ότι θα φθάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια, λέει δημοσιογράφος του AFP.
Καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι, η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καλύψει το κόστος της ασφάλειας ώστε οι πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα να συνεχιστούν.
Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ή στους δρόμους που οδηγούν σε αυτό.
Ο υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμίεχ είπε χθες ότι η Βηρυτός έχει λάβει “διαβεβαιώσεις” ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, παρότι αυτές δεν ήταν πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Είναι μια δέσμευση»
Από την έναρξη της διασυνοριακής έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ τον περασμένο χρόνο, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η ΜΕΑ έχει λάβει μέτρα, όπως τη στάθμευση ορισμένων από τα αεροσκάφη της στην Κύπρο ή την Τουρκία.
Σε προηγούμενες συγκρούσεις το Ισραήλ είχε στοχοθετήσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού και αεροσκάφη της ΜΕΑ.
Κατά τον πόλεμο που διήρκεσε 33 ημέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2006, ισραηλινά πυρά έπληξαν τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και δεξαμενές καυσίμων καθιστώντας τα εκτός λειτουργίας.
To 1968 η χώρα έχασε τον μισό από τον επιβατικό της στόλο μετά την επιχείρηση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που ανατίναξε 14 αεροσκάφη μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Αυτό συνέβη ως αντίποινα για αεροπειρατεία του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε ισραηλινό αεροσκάφος δύο ημέρες νωρίτερα στη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι συνέλαβαν ομήρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο σημερινός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαταλέγεται σε εκείνους που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Στη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο το 1982, ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με παλαιστινιακές οργανώσεις στα περίχωρά του.
Ο συνταξιούχος πιλότος της ΜΕΑ Ελι αλ-Ραζί, 68 ετών, θυμάται ακόμη την περίοδο του εμφύλιου πολέμου 1975-90 που εργαζόταν εκεί. «Το αεροδρόμιο γινόταν επανειλημμένως στόχος» και η εταιρεία έβγαζε τα αεροπλάνα από τη χώρα με ασφάλεια ώστε να μη στοχοθετούνται, θυμάται ο ίδιος.
Στη διχοτομημένη Βηρυτό, κάποιες φορές χρειαζόταν να περάσει με τα πόδια από τα σημεία ελέγχου για να φτάσει στη δουλειά, όπως περιγράφει ο ίδιος.
Όπως λέει ο Ραζί, το αεροδρόμιο συνέχιζε να εξυπηρετεί τους πελάτες σε πολύ χειρότερες συνθήκες σε σχέση με σήμερα.
«Κανένα μέλος πληρώματος δεν μπορεί να πει ‘Δεν θέλω να πετάξω’ γιατί η ΜΕΑ είναι ο εθνικός αερομεταφορέας και πρέπει να εξυπηρετεί τους Λιβανέζους, όπως ακριβώς ο γιατρός πρέπει να φροντίζει τους τραυματίες στη διάρκεια του πολέμου. Είναι μια δέσμευση», καταλήγει.