Site icon NewsIT
19:04 | 04.11.17

Λίβανος: “Χάος” στην χώρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Χαρίρι

Λίβανος: “Χάος” στην χώρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Χαρίρι
Newsit Newsroom

"Χάος" έχει προκληθεί στον Λίβανο μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Σαάντ αλ-Χαρίρι. Τηλεοπτικό δίκτυο μάλιστα μετέδωσε ότι πριν μερικές ημέρες απετράπη σχέδιο δολοφονίας του πρώην - πλέον - πρωθυπουργού.

Ο Λίβανος είναι μια χώρα που βρίσκεται σε έντονη διαμάχη με το Ιράν. Ο Χαρίρι μετέβη το Σάββατο (04.11.2017) στην Σαουδική Αραβία, απ’ όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του. Όπως κατήγγειλε φοβάται για την ζωή του, γι αυτό και έφυγε από την χώρα.

Σαν… συμπλήρωμα λοιπόν στις καταγγελίες αυτές ήρθε η αποκάλυψη του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου, al-Arabiya al-Hadath, το οποίο είναι  σαουδαραβικής ιδιοκτησίας.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Χαρίρι έχει πολύ καλές σχέσεις με το Ριάντ, και στην ανακοίνωση της παραίτησής του δεν παρέλειψε να καταδικάσει τους γείτονες της Σαουδικής Αραβίας για την πολιτική που ακολουθούν εναντίον της.

“Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει την παραίτηση”

Την ίδια στιγμή ο ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει αυτήν την παραίτηση, καθώς όπως λέει η χώρα δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν.

“Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο”, δήλωσε ο Τζουμπλάτ στο Reuters.

Ο ίδιος πρότεινε τον συμβιβασμό με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

“Ο Λίβανος έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ αδύναμος για μια τέτοια παραίτηση γιατί θα έχει έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο”, είπε ο Τζουμπλάτ, ένας από τους Λιβανέζους πολιτικούς με την μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος χαρακτήρισε “ακατανόητη” την παραίτηση Χαρίρι.

Οι Δρούζοι αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου. Ο Τζουμπλάτ έχει πολλές φορές παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην πολιτική της χώρας του.

Η επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία

Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Ο Χαρίρι επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία, έναν πολιτικό εχθρό του Ιράν και της Χεζμπολάχ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Ιράν: Ανυπόστατες κατηγορίες που προκαλούν ένταση στην περιοχή

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού του Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

“Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των Σιονιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή”, ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί.

“Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο”.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version