Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit

Η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit
Φωτογραφία Reuters

Άγριο κράξιμο στην Τερέζα Μέι, κατά την ομιλία της στην βουλή των κοινοτήτων.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιβεβαίωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit.
“Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο…”.
Συγκεντρώσεις έξω από το κοινοβούλιο υπέρ και κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Δείτε φωτογραφίες.

Εν μέσω γιουχαϊσμάτων και ειρωνικών γέλιων, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για το Brexit. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε να δώσει νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, πως η καταληκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου 2019. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Ιανουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια δήλωση εντός πέντε ημερών για το τι σχεδιάζει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Πράξη (Αποχώρησης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2018.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν θέλουν με εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Μέι.

«Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι— και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς».

«Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο μπορεί να «ακυρώσει» το Brexit.

“Έχω ακούσει πολύ προσεχτικά όσα έχουν ειπωθεί κατά την τριήμερη συζήτηση”, είπε η Μέι αρχίζοντας την ομιλία της προκαλώντας τα ειρωνικά γέλια των αντιπάλων της. Και πρόσθεσε ότι “υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές πτυχές της συμφωνίας”, με αποτέλεσμα τα γέλια να γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Φωτογραφία Reuters

Στη συνέχεια, ανέφερε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τους ηγέτες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την διάσκεψη κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τις αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των βουλευτών.

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε.

Η Μέι τόνισε πως οι βουλευτές που διαφωνούν με την λύση της, θα πρέπει να παράσχουν μια εναλλακτική λύση. “Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο, όταν εμείς ως Σώμα θα πρέπει να προσπαθούμε να την ενώσουμε ξανά”.

Δείτε την ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit

Μπέρκοου: Να έχουν λόγο οι βουλευτές στην αναβολή της ψηφοφορίας

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν “ορθό” να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η δήλωση αυτή του Τζον Μπέρκοου έγινε λίγα λεπτά αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται.

“Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί”, είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

Κόρμπιν σε Μέι: Άφησε εκείνους που μπορούν, να κυβερνήσουν!

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση “έχει χάσει τον έλεγχο” των εξελίξεων και είναι “αποδιοργανωμένη”.

Ο Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει “εκείνους που μπορούν” να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

“Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία”, τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Συγκεντρώσεις έξω από το κοινοβούλιο

Κι ενώ εντός του κοινοβουλίου έκραζαν τη Μέι, έξω είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές υπέρ αλλά και κατά του Brexit.

Πρωθυπουργός Σκωτίας: “Αξιολύπητη δειλία”

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», λόγω της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της Πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί – τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Κομισιόν: Ξεχάστε την επαναδιαπραγμάτευση!

Στο μεταξύ, η Κομισιόν διαμήνυσε σήμερα στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit!

Το… μήνυμα έστειλε στη Ντάουνινγκ Στριτ η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. της Βρετανίας είναι «η μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί».

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου» τόνισε η Μίνα  Αντρέεβα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε η Αντρέεβα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας.

Με πληροφορίες από Guardian / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις