Το κοινοβούλιο στη Λιβύη, το οποίο έχει εγκαταστήσει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τάσσεται υπέρ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δηλώνει ότι θα ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) σε περίπτωση «απειλής».
Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας», με ανακοίνωση που διένειμε.
Το κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη το 2014, είναι διχασμένο όπως και η χώρα, πάντως η ηγεσία και η πλειοψηφία του έχει ταχθεί υπέρ του Χάφταρ.
click4more: Αυτές τις κυρώσεις ζητά η κυβέρνηση για την Τουρκία – Βάζει το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και στην Σύνοδο Κορυφής
Το λιβυκό κοινοβούλιο αντέδρασε με αυτή του την τοποθέτηση στην ομιλία που είχε κάνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διέτασε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της ΚΕΕ προέλαυναν στη Σύρτη. Οι δυνάμεις της ΚΕΕ σημείωσαν από τις αρχές Ιουνίου αλλεπάλληλες νίκες στα πεδία των μαχών στη δυτική Λιβύη, γεγονός που θεωρείται αποτέλεσμα της άμεσης εμπλοκής της Τουρκίας στη σύρραξη.
Οι σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή το 2013 του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος υποστηριζόταν από την Τουρκία.
“Να εξασφαλίσουμε την ήττα της Τουρκίας”
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο, δεν έχουν πάψει να υποχωρούν τους τελευταίους μήνες, με την ευρείας κλίμακας επιχείρηση που είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019 για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να τελειώνουν με την ΚΕΕ να αποτυγχάνει.
«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση.
«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του πρωθυπουργού της ΚΕΕ, του Φάγεζ ας Σάρατζ, υποστηρίζει μια αντίπαλη κυβέρνηση, που εδρεύει επίσης στην ανατολική Λιβύη, και τον λεγόμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.
Το κοινοβούλιο είναι όπως και η χώρα διχασμένο. Εκτός αυτών που το μποϊκοτάρουν, περίπου 40 μέλη του που εναντιώνονται στον Χάφταρ προτίμησαν να μεταφερθούν στην Τρίπολη, όπου εξέλεξαν δικό τους πρόεδρο του σώματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ