Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως “πολιτοφύλακες εξτρεμιστών” ελέγχουν την Τρίπολη και εμποδίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Η Τρίπολη πολιορκείται στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Εμιράτα και την Αίγυπτο, καθώς θεωρούν πως μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα για τους ισλαμιστές στη Βόρεια Αφρική.
Τον Ιούνιο του 2017 έκθεση του ΟΗΕ πως οι χώρες του Κόλπου προσέφεραν στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό που ανήκει στον Χάφταρ, στρατιωτική στήριξη, με τα Εμιράτα να του παραχωρούν στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη, ενώ το Αμπού Ντάμπι δημιούργησε και μια αεροπορική βάση στην αλ Χάντιμ, γεγονός που βοήθησε τον ΛΕΣ να αποκτήσει υπεροχή στον αέρα.
Σύμφωνα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή από τις χώρες του Κόλπου δήλωσε στο Reuters ότι τα Εμιράτα έχουν προσφέρει επιμελητηριακή υποστήριξη στον Χάφταρ προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Αιγύπτου μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο έδαφός της από τη Λιβύη.Όμως πλέον, επεσήμανε η πηγή, ο Χάφταρ «είναι ανεξάρτητος και προσπαθεί να πετύχει τους δικούς του στόχους».
Ο Χάφταρ προσπαθεί εδώ και δυο εβδομάδες να καταλάβει την Τρίπολη και αυτή του η κίνηση έχει καταστρέψει τις προσπάθειες του ΟΗΕ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις και να σταματήσουν οι χρόνιες συγκρούσεις.
«Προτεραιότητα στη Λιβύη είναι να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία και να υποστηριχθεί η σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Η συμφωνία του Αμπού Ντάμπι προσέφερε την ευκαιρία να υποστηριχθεί η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, όμως πολιτοφυλακές εξτρεμιστών εξακολουθούν να ελέγχουν την Τρίπολη εκτροχίασαν την απόπειρα εξεύρεσης πολιτικής λύσης», πρόσθεσε.
Από την αρχή των συγκρούσεων στην Τρίπολη 376 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, μεταξύ των οποίων και 23 άμαχοι. 1.822 άτομα έχουν τραυματιστεί ενώ πάνω από 45.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.