Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της νέας πολύνεκρης επίθεσης στη Λιβύη. Στόχος των επιχειρήσεων ο έλεγχος των αγωγών πετρελαίου της χώρας.
Κατά την σημερινή (4.5.2019) επίθεση σε στρατόπεδο εκπαίδευσης που ανήκει στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν δήλωσαν νοσοκομειακές αρχές στην ανατολική Λιβύη.
Ειδικότερα, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην πόλη Σαμπά, που βρίσκεται στον πετρελαιοπαραγωγό νότο της χώρας ο οποίος αποτελεί στόχο ένοπλων ομάδων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το κενό ασφαλείας.
Ο Χάφταρ έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του βορειοδυτικά, όπου εμπλέκονται τον τελευταίο μήνα σε μάχη για την πρωτεύουσα Τρίπολη απέναντι σε μαχητές που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της διαιρεμένης χώρας.
Λιβύη: Μάχες με φόντο τον μαύρο χρυσό
Συγκρούσεις μαίνονταν στα νότια προάστια της Τρίπολης στη διάρκεια της νύχτας με τις αντίπαλες δυνάμεις να πυροβολούν η μία εναντίον της άλλης με όπλα πυροβολικού, δήλωσαν κάτοικοι. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες.
Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σαμπά. Οι μαχητές του σκότωσαν ή τραυμάτισαν 16 ανθρώπους και απελευθέρωσαν κρατούμενους από μια φυλακή, ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε δήλωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.
Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε έφοδος σε μια φυλακή μέσα στο στρατόπεδο Τζαμπρίλ Μπάμπα χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Το νοσοκομείο της Σαμπά ανέφερε πως υπάρχουν εννέα νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.
Ο Χάμεντ αλ-Χαϊγιάλι, επικεφαλής της τοπικής δημοτικής αρχής, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters πως ένας στρατιώτης αποκεφαλίστηκε και άλλοι επτά «σφαγιάστηκαν» ή πυροβολήθηκαν. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες.
Πηγή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε μαχητές του ΙΚ και μαχητές του Τσαντ, όπως αποκαλεί ο ΛΕΣ μέλη φυλών που αντιτίθενται στον Χάφταρ.
Η συγκέντρωση ειδήσεων στη νότια Λιβύη είναι δύσκολη εξαιτίας της απουσίας μιας αποτελεσματικής κρατικής αρχής σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν διαφορετικές ένοπλες ομάδες και φυλές.
Ο ΛΕΣ, που συμμαχεί με μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αντιμετώπισε ισχυρή αντίθεση από την εθνοτική ομάδα Τέμπου στη διάρκεια της εκστρατείας του στον νότο στις αρχές του έτους.
Η Σαμπά –όπως και μεγάλο μέρος του νότου και των πετρελαιοπηγών του– τελεί υπό τον έλεγχο του ΛΕΣ αλλά η δύναμη έχει συμμαχήσει με τοπικές ένοπλες ομάδες και μέλη φυλών προκειμένου να ελέγξει την περιοχή.
Τέτοιες συμμαχίες συχνά αλλάζουν σε μια χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Ο ΛΕΣ έχει μετακινήσει στρατεύματα από την εκστρατεία του στον νότο προς το μέτωπο της Τρίπολης, μεταφέροντας επίσης εκεί βαρύ οπλισμό την τελευταία εβδομάδα, όμως δεν έχει καταφέρει να διασπάσει την άμυνα των νότιων προαστίων της πόλης.
Το ΙΚ είναι επίσης ενεργό στη νότια Λιβύη όπου υποχώρησε αφού έχασε το προπύργιό του στην κεντρική πόλη Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2016.
Πολλές επιθέσεις έχουν σημειωθεί στη νότια Λιβύη αφότου ξεκίνησε η επίθεση στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων μια επίθεση στην αεροπορική βάση Ταμάνχιντ έξω από τη Σαμπά και συγκρούσεις στην πετρελαιοπηγή Ελ Σαράρα, τη μεγαλύτερη της χώρας.
Εκτός από το ανθρωπιστικό κόστος, η σύγκρουση στη Λιβύη απειλεί να εμποδίσει τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο, να ενισχύσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη και έχει οδηγήσει σε αποτυχία ένα ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών ώστε να προκύψει μια ενιαία κυβέρνηση και ένας στρατός.