Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μια νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδισθεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.
«Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει επίσης πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.
Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.
Κάμφθηκαν οι ενστάσεις της Αυστρίας για τη Λιβύη
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη Λιβύη, ακριβώς λόγω των ενστάσεων της Βιένης.
Για την επανέναρξη αυτής της “επιχείρησης Σοφία” που αποφασίσθηκε το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, «απαιτείται ομοφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε ο Μπορέλ.
Η εντολή για την “επιχείρηση Σοφία” παρατάθηκε μεν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης -δηλαδή ο ναυτικός έλεγχος γύρω από τη Λιβύη- παραμένει ανενεργό. Τα κράτη μέλη απέσυραν τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την επιβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στην θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδοχή τους.
Η Αυστρία βλέπει στην επιχείρηση «εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων παράνομων μεταναστών» από τη Λιβύη και αρνείται να συμφωνήσει στην επιστροφή των ευρωπαϊκών πλοίων στην περιοχή ανοικτά της χώρας. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επιβεβαίωσε την θέση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
«Όσοι σκέφτονται πάνω απ’ όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει την συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία» γύρω από τη Λιβύη. «Όσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σήμερα για τη Λιβύη, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν είχε πάντως εκφράσεις την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αλλαγή θέση της Βιένης, όπου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κυβερνά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους.
«Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μία χώρα σαν την Αυστρία θα πει τελικά όχι για τη Λιβύη. Καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι ορισμένες φορές ικανή να κάνει παγκόσμια πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει ευρωπαϊκή πολιτική», είπε.